Bekijk het origineel

Ommen en Staphorst blijven zelfstandig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ommen en Staphorst blijven zelfstandig

Fusie Genemuiden/Hasselt/Zwartsluis lijkt feit

3 minuten leestijd

ZWOLLE - In het westelijk deel van Overijssel m(en alleen de gemeenten Zwdle, Ommen en Staphorst zelstand% blijven. De resterende zeventien moeten samen zeven nieuwe gemeenten vormen. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd voorstel van Gedeputeerde Statea Ondanks protesten van Genemuiden moet deze plaats tochftiserenmet Hasselt en Zwartsluis.

Het provinciebestuur heeft gistermiddag de Ontwerpregeling geineentelijke herindeling West-Overijssel bekendgemaakt. Het aantal gemeenten in WestOverijssel wordt daarin gehalveerd van twintig naar tien. In dit gebied worden zeven nieuwe gemeenten gevormd: Dalfsen/Nieuwleusen (25.500 inwoners), Hardenberg/Avereest/Gramsbergen (56.000), Raalte/Heino (36.000), OlstAVijhe (IV.OOOJ, Kampen/IJsselmuiden (46.500), Hasselt/Genemuiden/Zwartsluis (20.500) en Steenwijk/Brederwiede/IJsselham (40.000).

Het provinciebestuur heeft het oorspronkelijke voorstel na uitgebreide inspraakavonden ongewijzigd gelaten, op enkele kleine onderdeeltjes na. De grenscorrectie tussen Zwolle en de nieuwe gemeenten Kampen/IJsselmuiden en Dalfsen/Nieuwleusen is iets aangepast. Kampen/IJsselmuiden behoudt hierdoor een klein strookje groen in de Mastenbroekerpolder, ten noorden van ‘s-Heerenbroek. Om meer woningen te kunnen bouwen in de nieuwe wijle Stadshagen moeten IJsselmuiden en Hasselt het overgrote deel van deze polder aan Zwolle afstaan.

Ommen blijft volgens het voorstel zelfstandig, terwijl de buurgemeenten Hardenberg/Avereest/Gramsbergen samen één gemeente moeten vormen. Een nog verder gaande fusie van Ommen met deze drie aangrenzende gemeenten wijst het provinciebestuur niet op voorhand af. Een besluit daarover laat GS echter over aan Provinciale Staten.

Westerhuizingerveld

Overijssel heeft een besluit over de toekomst van het Westerhuizingerveld (gemeente Avereest) voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het gebied zou op termijn bij Staphorst kunnen worden ingedeeld of bij Avereest blijven behoren. Een beslissing hangt af van de vraag of Ommen en Hardenberg/Avereest/Gramsbergen wel of niet fuseren. Daarover moeten Provinciale Staten op woensdag 29 oktober een besluit nemen. Het voorstel komt eerst op 2 oktober in de commissievergadering aan de orde.

De gemeentebesturen van Genemuiden en Brederwiede hebben met teleurstelling gereageerd nu GS van Overijssel blijven vasthouden aan de vorming van één gemeente Zwartewatersteden en één gemeente in de kop van Overijssel.

Generauiden blijft streven naar behoud van zelfstandigheid. De gemeente zal dat bij Prqvinciale Staten en zo nodig ook bij de Eerste en Tweede Kamer blijven onderstrepen. Genemuiden zet grote vraagtekens bij de wijze waarop GS zijn omgegaan met de wettelijke voorschriften.

Woedend

Het gemeentebestuur van Zwolle is woedend over de voorstellen van GS. Het vindt dat de kern ‘s-Heerenbroek, die nu deel uitmaakt van de gemeente IJsselmuiden, bij Zwolle moet worden gevoegd.

„Met stijgende verbazing hebben we kennis genomen van de grenscorrecties rond Zwolle. Onbegrijpelijk, onvoldoende en daarom onacceptabel”, schrijven B en W in een reactie aan GS. Zwolle verwijt de provincie steeds terug te komen van eigen ideeën. „Het lukt ons dan ook niet goed meer te geloven dat u ten aanzien van Zwolle het provinciale Grote Steden Beleid nog serieus inhoud wenst te geven. Wij worden schraal behandeld in vergelijking met Deventer, Enschede en Hengelo”, zegt het gemeentebestuur. In de bijterige brief kondigt Zwolle aan op alle geëigende niveaus zich tegen de plannen van GS te keren.

Eerder hebben GS herindelingsvoorstellen gedaan voor Twente en het gebied rond Deventer. Als kabinet en parlement akkoord gaan, is het aantal gemeenten in Overijssel na het jaar 2000 teruggebracht van 45 naar 23.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ommen en Staphorst blijven zelfstandig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken