Bekijk het origineel

Absentielijst niet meer nodig door chipkaart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Absentielijst niet meer nodig door chipkaart

Elektronisch apparaat pakt’ spijbelaar

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De docenten van het Grafisch Lyceum in Amsterdam hoeven binneid(ort wellicht geen afwezige leeiüngen meer te tellen. De school wil een studentenchipkaart invoeren die geldstromen relt, maar ook het klassenboek en de absentiebrieQes overbodig kan maken.

Dit heeft mededirecteur W, Rijnders van het lyceum gisteren gezegd.

De school voor voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs telt 1700 leerlingen, van wie er ongeveer 300 leerplichtig zijn. Dit jaar pakt Justitie leerplichtige spijbelaars in Amsterdam en het Gooi extra hard aan. Wie één dag spijbelt, moet naar de kantonrechter en riskeert een boete van 150 gulden. De leerplichtambtenaar moet ook gespijbelde uren en halve dagen meetellen.

Op dit moment tellen docenten van het Grafisch Lyseum nog de hoofden in de klas. Met de chipkaart, die in samenwerking met de Stichting Studenten Chipkaart wordt ingevoerd, hoeft dat niet meer. Leerlingen zwaaien bij binnenkomst met de kaart naar een lezer en hun aanwezigheid wordt automa tisch in een computer opgeslagen.

Dit wil echter niet zeggen dat die gegevens rechtstreeks naar de leerphchtambtenaar gaan, benadrukt Rijnders. „Daar moeten we het intern nog over hebben. Eerst stellen wij een privacyreglement op”. Volgens hem is de aanpak van spijbelen ook niet de belangrijkste reden voor invoering van de chipkaart. De combinatie van mogelijkheden die de kaart biedt, weegt zwaarder. Het is een betaalpas, bibliotheekpas, identificatie- en computerpas, en sleutel voor gebouwen in één.

Telefonisch

Dit studiejaar voeren 25 instellingen ongeveer 280.000 passen voor studenten en medewerkers in. Het zijn vooral universiteiten en hogescholen. Middelbare scholen hebben zich vooralsnog niet aangemeld bij de Stichting Studenten Chipkaart. Sinds 1 augustus geven 300 Amsterdamse middelbare scholen wel dagelijks telefonisch of per fax het verzuim door aan een centraal computersysteem van de gemeente Amsterdam. Die gegevens gaan rechtstreeks naar de leerplichtambtenaar. Een centrale aanwezigheidsregistratie met chipkaarten is volgens de gemeente nu nog toekomstmuziek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Absentielijst niet meer nodig door chipkaart

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken