Bekijk het origineel

„Aanstichter rellen Mombasa zit vast”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Aanstichter rellen Mombasa zit vast”

Achtergrond geweld nog duister

2 minuten leestijd

MOMBASA (RTR/ANP/DPA) - Met de arrestatie van Omar Masumbuko heeft de politie van Kenia waarschijnlijk een van de belangrijkste aanstichters van de bloedige onlusten in Mombasa en omgeving opgepalct De aanhouding mkt e stèren echter geen einde aan het moorden.

Masumbuko leidt een door hemzelf in het kustgebied opgezette jeugdbeweging van de regerende Keniaanse Afrikaanse Nationale Unie (KANU). Hij was een beruchte beul tijdens het terreurregime van Idi Amin. In de jaren zeventig gaf Masumbuko leiding aan Ugandese moordcommando’s. „ Later klom hij volgens oppositiebronnen in Nairobi snel op in de hiërarchie van de Keniaanse regeringspartij van president Daniel arap Moi.

De overvallen, brandstichtingen en moordpartijen kostten de afgelopen week tientallen mensen het leven. Gisteren werden in een dorpje iets ten zuiden van Mombasa nog twee mensen door een woedende menigte gelyncht.

De achtergrond van het geweld is nog altijd niet opgehelderd. Bijna alle slachtoffers zijn Kenianen die niet uit de kuststreek afkomstig zijn. Volgens ingevijden heeft de geweldsexplosie te maken met de grote politieke spanningen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later dit jaar. De oppositie, die in de Keniase havenstad veel aanhang heeft, en de KANU beschuldigen elkaar ervan belang te hebben bij de onlusten.

Vakantieland

Buitenlanders bleven tot nu toe ongemoeid. Maar onder de tiendui7enden, westerse, toeristen in de kuststreek bestaat onrust. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken adviseert zo veel mogelijk in het hotel te blijven en samenscholingen te mijden.

Vooral Duitsers en Italianen, voor wie Kenia een populair vakantieland is, annuleren massaal. Maandag landde op de luchthaven van Mombasa een Itahaans vliegtuig met slechts 98 toeristen aan boord, in plaats van de verwachte 220. Appartementen en hotels in Malindi staan voor een deel leeg. Het luxe toeristenoord teii noorden van Mombasa is normaal rond deze tijd van het jaar volgeboekt. Maar meer dan eenderde van de reserveringen is ingetrokken. Maandagnacht vernielden bendes er honderden souvenirstalletjes.

De Keniaanse toeristenbureaus blijven echter verzekeren dat het veilig is naar Kenia en het kustgebied aan de Indische Oceaan te reizen. De pohtie heeft volgens hen alles onder controle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„Aanstichter rellen Mombasa zit vast”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken