Bekijk het origineel

Europese burgergroep onderzoekt zomersmog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europese burgergroep onderzoekt zomersmog

„ïCijk of overheid aan informatieplicht voldoet”

2 minuten leestijd

BRIJSSEL (ANP) - De oianisatie van Eurcqpese burgers ECi is een onderzoek gestart naar de handelwijze van de vijftien EU-landen by zomersmog. Ze wil nagaan of regeringen zich houden aan de Europese informatieplicfat voor buirs bij overschrijding van de ozondrempels.

ECAS vraagt zich bovendien af of de Europese en de nationale autoriteiten voldoende maatregelen nemen om smog tegen te gaan. Eerder stelde de organisatie via een “hotline” inbreuken op het vrije personenverkeer in de EU aan de kaak.

Ze wijst op een Europese studie waaruit blijkt dat stijgingen van het ozongehalte in de lucht met 100 microgram per kubieke meter kan leiden tot 4 procent meer sterfgevallen. Dit soort stijgingen van het ozongehalte komt tijdens de periodes met zomersmog regelmatig voor in de EU, aldus ECAS.

De ozonvervuiling dringt diep door in het longweefsel en veroorzaakt onder andere ademhalingsmoeilijkheden, astma-aanvallen en infecties. Tien procent van de Europese bevolking is bijzonder gevoelig voor ozon, constateert de Brusselse pressiegroep.

Waarschuwen

Hoewel de.Europese richtlijn de autoriteiten geen meldingsplicht oplegt bij de overschrijding van de drempelwaarde van 110 microgram per kubieke meter bij een duur van acht uur, zouden burgers in het belang van hun gezondheid deze informatie wel moeten kunnen opvragen, vindt ECAS. Ze gaat ook bekijken hoe het publiek op de hoogtewordt gesteld als het ozongehalte de 180 microgram/m’ passeert.

Dan zijn lidstaten verplicht de bevolking te waarschuwen. De organisatie zoekt uit of dit op een juiste en uniforme manier gebeurt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Europese burgergroep onderzoekt zomersmog

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken