Bekijk het origineel

Kunstgrepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kunstgrepen

3 minuten leestijd

Haagse School

De Rotterdamse Kunsthal viert haar vijfjarig bestaan dit najaar met een tentoonstelling van 300 werken uit de Haagse School. Er zullen tientallen werken worden getoond die zelden of nooit eerder voor het publiek te zien waren. Daaronder zijn “De Aardappelrooiers” van Anton Mauve, “De zieke buurman” van Jozef Israels en aquarellen van J. H. Weissenbrueh, Johannes Bosboom en Bernard Blommers. Verder hangen er beroemde stuklcen als “Breistertje op het balcon” van Jacob Maris en “De Regenboog” van Willem Roelofs, uit het bezit van het Haags Gemeentemuseum, dat op het ogenblik verbouwd wordt. Ook werken van Mesdag, Gabriel en Bilders zullen niet ontbreken. De overzichtstentoonstelling “De Haagse School” is te bezoeken van 11 oktober tot 18 januari.

Archeologen in Syrië

Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn deze maand naar Syrië vertrokken om daar onder meer een fort uit de Assyrische tijd (13e eeuw voor Christus), een kleitablettenarchief uit dezelfde periode en sporen van nog oudere bewoning bloot te leggen. Plaats van handeling is Teil Sabi Abyad, ofwel de Heuvel van de Witte Jongen, op dertig kilometer van de grens met Turkije. Het team onder leiding van conservator Peter Akkermans heeft al veel ervaring in het gebied, waar het vorig jaar ruim honderd kleitabletten met spijkerschrift opgroef Dit duidt waarschijnlijk op een archief De tabletten bevatten administratie, militaire beelden en zakelijke en persoonlijke berichten. Het Rijksmuseum van Oudheden doet al negen jaar archeologisch onderzoek bij Teil Sabi Abyad. Het is de enige Nederlandse instelling die er actief is. Akkermans’ team bestaat uit zestien archeologen, onder wie studenten ilit Nederland, België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Werkmanprijs

De H. N. Werkmanprijs 1997, een van de achttien kunstprijzen van de stad Amsterdam, is toegekend aan grafisch vormgever Piet Schreuders (1951). Burgemeester Patijn zal de prijs, vijftienduizend gulden groot, op 6 november uitreiken. Schreuders ontvangt de onderscheiding voor de publicatie “Lay in - Lay out”, die dit jaar in een herziene uitgave van de drukpers rolde. Volgens de jury, bestaande uit Martin Majoor, André Toet en Paula Vaandrager, komt in dit werk een onafhankelijk en eigenzinnig grafisch ontwerper naar voren, die altijd kans heeft gezien boven het maaiveld uit te blijven steken, „ondanks vele maaipogingen van collega’s”.

Amateurschilderkunst

In “Stijlen in de amateurschilderkunst; een andere kijk’ wordt een poging gedaan om orde aan te brengen in de producten van amateurschilders. Vier groepeA worden onderscheiden: naïeven, superrealisten, visionisten en kopiisten; wie daarbinnen niet past komt in het hoofdstukje “Stijlvarianten” terecht. Het grootste deel van het boekje bestaat uit interviews met schilders en afbeeldingen van hun werk. “Stijlen in de amateurschilderkunst” is een uitgave van de Stichting Beeldende Amateurkunst in samenwerking met uitgeverij De Doelenpers, Alkmaar, telt 40 bladzijden en kost ƒ 18,90.

Apollo

Het zwaar omstreden en in verval geraakte kunstproject ApoUo van de kunstenaar Lex Wechgelaar moet definitief, uit Alphen aan den Rijn verdwijnen. Het bedrag van 150.000 gulden dat nodig is om het kunstwerk volledig op te knappen is er niet. Bovendien past het volgens de gemeente niet in het bestemmingsplan. Het beeld zou te hoog zijn. Daarnaast is het Europaplein aangewezen als plek om wisselende experimentele kunstwerken te plaatsen. Het Apollo-object op het Europaplein is een moderne uitgave van het ApoUo-beeld in de tuinen van het paleis in het Franse Versailles. Zo heeft kunstenaar Wechgelaar de strijdwagen van ApoUo achter de paarden vervangen door een caravan die door het water wordt getrokken door drie 2 CV’s. De goden, slangen en dolfijnen hebben in het eigentijdse werk plaatsgemaakt voor playmobielpoppen, vangrails en vliegtuigbommen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kunstgrepen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken