Bekijk het origineel

Diplomatieke rel wegens aanrijding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Diplomatieke rel wegens aanrijding

1 minuut leestijd

MOSKOU (AP) - Rusland heeft de Amerikaanse diplomaten in Moskou gisteren beschiddigd van roekeloos rijgedrag en aangekondigd een ambassademedewerker, die maandag een voeangster aanreed, strafrechtelijk te vervolgen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei dat het Amerikaanse ambassadepersoneel dit jaar al 141 verkeersovertredingen heeft begaan, meer dan welke andere diplomatieke vertegenwoordiging dan ook.

Maandag veroorzaakte de diplomaat Matthew Bryza een verkeersongeval waarbij een voetgangster zware verwondingen opliep. Ze verblijft nog in kritieke toestand in het ziekeiihuis.

Bryza werd teruggeroepen naar Washington omdat hij „niet langer in de positie was om effectief te functioneren in Moskou”, zoals de officiële Amerikaanse verklaring luidde.

Ambassadewoordvoerder Richard Hoagland zei dat de beschuldiging van slecht rijgedrag zwaar overdreven is omdat de Moskouse politie ook bekeuringen heeft uitgedeeld voor vieze kentekenplaten. Bovendien is de Amerikaanse ambassade in Moskou een van de grootste ter wereld, dus kan de hoeveelheid overtredingen niet worden vergeleken met andere ambassades, aldus Hoagland.

Amerikaanse functionarissen zeggen nog geen Russisch verzoek te hebben gekregen de diplomatieke onschendbaarheid van Bryza in te trekken, een procedurele noodzaak voor een strafvervolging. De Russische ministeriewoordvoerder beweerde echter dat er wel degelijk juridische stappen worden ondernomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Diplomatieke rel wegens aanrijding

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken