Bekijk het origineel

Verwennerij aan de oever van de Waikato

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verwennerij aan de oever van de Waikato

Groten der aarde vertoeven in de Huka Lodge, het Camp David van Nieuw-Zeeland

6 minuten leestijd

Schalen vers fruit, vazen met fleurige boeketten. Afrikaanse jachttrofeeën en kostbare schilderijen. Een wijnkelder met 50.000 flessen. Bezoekers van de Huka Lodge, het duurste vakantieonderkomen van Nieuw-Zeeland, nemen met minder geen genoegen. Het is een plek waar de groten der aarde regelmatig vertoeven. Een rustpunt tijdens statiebezoeken. Na een verblijf van twee dagen teken ik in alle bescheidenheid het dikke gastenboek.

Taupo ligt in het hart van het Noordereiland. Een heet hart, dat onder de oppervlakte kookt en borrelt. Ook het fraaie Lake Taupo dankt zijn bestaan aan de vulkanische activiteit van de bodern. Als ik in het enorme kratermeer m’ n dobber uitgooi, behoeft Marijke Gerritsen me niet vertellen waarom dit gebied bij toeristen zo in trek is. De blauwgroene binnenzee, waar je meters diep inkijkt, is niet alleen omgeven door hete zwavelbronnen en modderpoelen, maar ook door besneeuwde bergen en dichte bossen.

Marijke is samen met haar man Jan.de drijvende kracht achter The Green Spot, een organisatie die vakanties op maat arrangeert. Behalve boottrips en waterskiën, zet het sympathieke emigrantenechtpaar desgewenst een helikoptervlucht boven een vulkaan, wandelen door de altijd groene bush of een tocht met een jetboat op het programma. Of gewoon vissen, want Taupo is populair bij hengelaars, die er jaarlijks meer dan 500 ton aan de haak slaan. De regenboogforellen kunnen monsterachtige afmetingen aannemen. De mijne weegt ‘slechts’ anderhalve kilo, wordt - op verzoek- door Richard Cross, chefkok van de Huka Lodge, onder handen genomen om de volgende morgen deel uit te maken van m’ n ontbijt.

Waterval

De Huka Lodge, die de forel uit haar logo laat springen, ligt aan de snelstromende Waikato, de langste rivier van Nieuw-Zeeland. Driehonderd meter verderop perst het kristalheldere water zich door een nauwe kloof en stort met geraas twaalf rneter omlaag. Dagelijks zoomen tientallen camera’s in op de witte, kolkende massa.

Alan Pye, wiens naam nauw met de Huka Lodge verbonden is, raakte halverwege de jaren twintig eveneens in de ban van het gebied. Rond de man zelf hangt een waas van geheimzinnigheid. De bereisde jongeman liet iedereen geloven Ier te zijn.

Wat voor baan hij had, wist niemand. Waarschijnlijk was hij op vakantie in Nieuw-Zeeland.

Pye, een fervent visser, vond Taupo zo’ n perfecte locatie om te vliegvissen, dat hij er bleef Z’ n vrouw oefende ondertussen haar beroep uit. Als verpleegster redde ze eens het leven van de leider van een rijke Maori-groep. Als dank kreeg het echtpaar een lap grond van zeven hectare. Pye bouwde er een bescheiden lodge op, die hij naar de waterval noemde.

Hengelvrienden kwamen logeren. Ze kregen onderdak naast het huis, in houten hutten met een dak van zeildoek. Mevrouw Pye kookte dagelijks een vijfgangenmenu, haar man bediende. Britse kolonels op verlof uit India, politici en beroemdheden als Charles E. Lindbergh zaten aan tafel. De gastheer besloot uiteindelijk de accommodatie overeenkomstig hun status aan te passen. De reputatie van de lodge steeg helemaal nadat de Engelse koningin-moeder er naar binnen schreed.

Pye overlijdt in 1973. Ruim tien jaar later dient zich een nieuwe eigenaar aan: Alexander P. van Heeren - Lex voor intimi. De in België residerende Nederlander is op dat moment 36 jaar en succesvol zakenman. Overal ter wereld houdt hij zich bezig met de verscheping van goederen en heeft hij belangen in ondernemingen, zoals in Transrail, de Nieuw-Zeelandse spoorwegen.

Van Heeren, die t egenwoordi g zowel honorai r consul voor Nederl and in Ni euw- Zeel and is als consul voor Ni euwZeel and in België, laat de Huka Lodge platwalsen en in dezelfde stijl opbouwen. Negen maanden later kunnen de eerste gasten hun koffers ui t pakken. In t wi nt i g rui me suites, verstopt tussen het ui t bundige groen langs de oever van de Wai kat o, vi nden ze een gespreid bed.

De wi t t e kl amboe die ik boven mi j n slaapstee aantref, is ui t sl ui t end bedoel d ter decoratie, verzekert Hendr i k Wassenaar, die op de Huka Lodge de lakens uitdeelt. Het muskietennet harmonieert met het interieur in Scandinavische stijl. „Virginia Fisher, onze interieurontwerpster, heeft bewust allerlei lichte, natuurlijke materialen gekozen. In haar optiek mocht het binnen best eenvoudig ogen; buiten is de schoonheid. De VVmerikaanse schrijver James Michener wijdde in zijn boek “Return to Paradise” niet voor niets een passage aan deze unieke locatie”.

Kruik en kaviaar

Tijdens zijn studie aan de Hogere Hot elschool in Den Haag greep Wassenaar (1967) de mogelijkheid om op de Huka Lodge stage te lopen met bei de handen aan.

„Kort daarna kon ik zelfs de functie van de toenmalige manager, ook een Nederlander, overnemen. Over zo’ n aanbod hoefje niet lang na te denken”.

Onder zijn hoede opereert een staf van minimaal 35 medewerkers. Hun taak: gasten optimaal comfort bieden. „Wij kennen ze bij naam en verzorgen ze van a tot z”. De persoonlijke aandacht uit zich tot in het kleinste detail. „De Huka Lodge heeft een naam hoog te houden. Sinds 1987 voeren we als enige in Nieuw-Zeeland het gele schild van de prestigieuze Relais et Chateaux. We doen daarom net een stap verder dan een ander. Als het koud is leggen we een kruik in bed. „Nee” zeggen we nooit. Dat klinkt als een cliché, maar het is écht zo. Een Amerikaanse gast wilde per se kaviaar. Per helikopter hebben we dat uit Auckland laten overkomen”.

Aan deze verwennerij hangt natuurlijk een prijskaartje. „Voor een overnachting betaalt een koppel bijiia 1500 gulden. Daar móet iets goeds tegenover staan: ontbijt in countrystyle. Tussen 19.00 en 20.00 uur een cocktail-hour. Daarna gezamenlijk eten. Een vijfgangendiner bij kaarslicht”.

Terwijl de aanwezigen zich aan spijs en drank laven, knettert binnen én buiten een houthaard. ledere avond. Op de achtergrond bulderen de Huka Falls naar beneden. Dag en nacht. „Een toplocatie”, zegt Hendrik Wassenaar nog eens. „De Nieuw-Zeelandse overheid gebruikt de Huka Lodge als een soort Camp David. Regeringsleiders rusten hier tijdens staatsbezoeken uit. Lex is ook goed bevriend met queen Elizabeth en prince Philip. Ze zijn hier al enkele keren geweest. Ook koningin Beatrix en prins Claus komen hier”. Een blik in het lijvige gastenboek onthult ook dat mr. Pieter van VoUenhoven, Henk Vonhoff, Hans van den Broek, Bill Gates en de sjeik van Koeweit de lodge niet voorbijgingen. Vergenoegd zet ik een punt achter mijn bezoek.

Informatie over Taupo: New Zealand Tourism Board, 0049-69712110; Huka Lodge: 006473785791; The Green Spot: 0064-73773508.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Verwennerij aan de oever van de Waikato

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken