Bekijk het origineel

OVSE steunt Plavsic’ idee van verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OVSE steunt Plavsic’ idee van verkiezingen

Mogelijk 12 oktober al stembusgang

2 minuten leestijd

WENEN (RTR/DPA/AFP) - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) steunt president Plavsic’ idee om in de door haar geleide Republika Srpska verkiezingen te houden. De OVSE vindt ook dat de organisatie er toezicht op moet uitoefenen. De Deense OVSE-voorzitter Lars Vissing heeft dat gisteren verklaard na een OVSE-vergadering in Wenen.

Ook Rusland is voorstander van verkiezingen. Maar in tegensteUing tot het Westen,,heeft Moskou geen haast met het nemen van besluiten. „De Rijssen vrezen dat de haviken in Pale toezicht door de OVSE zullen gebruiken als voorwendsel om de verkiezingen te boycotten en te doen mislukken”, aldus de internationaal gezant in Bosnië, de Spanjaard Carlos Westendorp.

Volgens Westendorp is er echter geen tijd te verhezen. „Wij moeten nu de werkelijke wortels van het probleem aanpakken door de fundamentele hinderpalen uit de weg te ruimen die democratie, wederopbouw en terugkeer van vluchtelingen in de weg staan”.

De leider van de OVSE-missie in Bosnië, de Amerikaan Robert Frowick, stelt zich op hetzelfde standpunt. Hij diende al een plan in voor het uitvoeren van de verkiezingen.

President Plavsic heeft gevraagd om totaaltoezicht van de OVSE op de verkiezingen, zo mogelijk te houden op 12 oktober. Het gaat om vervroegde verkiezingen. Want begin juli had zij het door haviken beheerste parlement ontbonden. Het Constitutionele Hof verklaarde de ontbinding ongeldig. Maar deze uitspraak heeft zij als „illegaal en niet-bindend” naast zich neergelegd.

Reorganisatie

De VN-politie is gisteren begonnen de Bosnisch-Servische politie in Banja Luka te reorganiseren. Deze noordwestelijke stad is het centrum van het conflict tussen politie-eenheden die trouw zijn aan de Bosnisch-Servische president Biljana Plavsic en eenheden die loyaal zijn gebleven aan haar voorganger, de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Radovan Karadzic.

Troepen van de NAVO-vredesmacht SFOR moesten deze week al tweemaal tussenbeide komen om een gewapend treffen tussen de politie-eenheden te voorkomen. De SFOR vond onder meer wapenopslagplaatsen en bewijzen over* schendingen van de mensenrechten.

VN-woordvoerder Alexander Ivanko verklaarde dat de wapens die zijn gevonden na de bezetting door de SFOR van zes politiebureaus waar eenheden trouw aan Karadzic waren gestationeerd, gebruikt hadden kunnen worden door een „terroristische groepering”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

OVSE steunt Plavsic’ idee van verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken