Bekijk het origineel

Nijmegen trekt 800 miljoen uit voor binnenstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nijmegen trekt 800 miljoen uit voor binnenstad

Centrum tot 2012 op zijn kop

2 minuten leestijd

NIJMEGEN - De Nijmeegse binnenstad gaat vanaf maandag volledig op de schop. De operatie kost in totaal 800 miljoen gulden, duurt volgens de planning tot en met het jaar 2011 en biedt aan maar liefst 15.000 mensen werk. Een uitgebreide voorlichtingscampagne onder het motto “Nijmegen wordt zó mooi! (kom maar eens kijken)” houdt het publiek voortdurend op de hoogte.

De zogenaamde Centrum 2000-plannen hebben als doel het voetgangersgebied en het winkelapparaat fors aantrekkelijker te maken. Grote delen van de binnenstad worden autovrij, fietsers krijgen de ruimte en het openbaar vervoer heeft een streepje voor.

Aan de randen van het voetgangersgebied komen zes beveiligde stallingen, met een capaciteit van 1750 plaatsen. Buiten deze zone denkt de gemeente 900 extra klemmen te plaatsen. Het Nijmeegse centrum kent in de toekomst zes grote parkeervoorzieningen voor auto’s. Gevolg hiervan is dat een aantal parkeerplaatsen op straat komt te vervallen.

De overheid investeert vooral in de zogenoemde verblijfskwaliteit en de verkeerskundige voorzieningen in het centrum. Private investeerders gaan onder meer aan de slag met een centraal winkelcircuit op Mariënburg. Een cultureel kwartier op dezelfde locatie en het museum het Valkhof op Kelfkensbos -plus een ondergrondse parkeergarage voor zeshonderd auto’ s- xxxkost in totaal 75 miljoen gulden.

De plannen bieden, in tegenstelling tot voorheen, volop ruimte voor nieuwbouw voor bedrijven. Het accountantskantoor Moret Ernst & Young, de Rabobank en de ING zijn daarmee inmiddels van start gegaan.

Het (winkelend) publiek mag zo weinig mogelijk merken van de bouwactiveiten. In de winkelstraten waar nieuwe, rode bestrating wordt gelegd, zijn daarom het afgelopen voorjaar al de kabels en leidingen gelegd. Het aanbrengen van de definitieve bestrating gebeurt in fasen, waarbij de promenades in ieder geval op zaterdag geheel toegankelijk zullen zijn.

Bulldozer

Wethouder J. J. M. Thielen zal aanstaande maandag het officiële startsein geven voor het vernieuwen van het Nijmeegse stadshart door met een bulldozer een deel van de Broerstraat op te breken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nijmegen trekt 800 miljoen uit voor binnenstad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken