Bekijk het origineel

Ongeschreven regels op papier voor gasten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ongeschreven regels op papier voor gasten

Om acht uur op visite? Dan geen maaltijd

2 minuten leestijd

„Nederlanders willen graag zelfstandig zijn”, ‘t Is maar dat de buitenlanders het vreten voordat ze zich voor een tijd of definitief in het kikkerland vestigen. Een geboren Hollander kijkt niet gek op van de inhoud van het boek dat externen moet inwijden in de Nederlandse samenleving.

De regels zijn zo gebruikelijk dat ze alleen een buitenstaander nog opvallen. „Als je in Nederland om acht uur ‘s avonds bij mensen thuis wordt uitgenodigd, betekent dit niet automatisch dat je een maaltijd krijgt. Tenzij dit uitdrukkelijk wordt gezegd”, luidt een waarschuwing. Zulke situaties kunnen inderdaad vervelend zijn, vooral voor de gast die zich met een rammelende maag vertwijfeld afvraagt waarom hij alleen koffie met een koek krijgt.

De Engelstalige boekjes “An introduction to living in Holland” en “A practical guide to Uving in Holland” schetsen een uitgebreid beeld van Holland, zoals de meeste Nederlandershun land noemen als ze eenmaal over de grens zijn. De boekjes zijn uitgegeven door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. De doelgroep zijn studenten die een tijd in Nederland komen stude ren. De zelfstandige aard van het volk blijkt volgens de schrijvers Rianne Boonstra en Marilyn Warman al bij aankomst op Schiphol. „Voel je niet beledigd als niemand je komt ophalen. Omdat de Nederlanders zelf zo zelfstandig zijn en de meeste dingen goed hebben geregeld, vermoedt de gastheer niet dat jij misschien hulp nodig hebt of dat op prijs zou stellen”. „Nederland is een zelfbedieningsland”. De mensen wegen hun eigen groenten in de supermarkt, tanken eigenhandig benzine en doen allerhande klusjes. Meestal koken ze hun eigen potje, houden ze zelf het huis schoon en doen de was ook zelf’.

De buitenlander krijgt Nederland in hapklare brokken op zijn bord. Als iedere reiziger zich zo goed verdiept in het land van zijn doel, zou dat een hoop onbegrip en veel teleurstellingen voorkomen. Eigenaardig volk die Nederlanders, moet een buitenlandse lezer haast wel denken.

N.a.v. “An introduction to living in Holland”, door Marilyn Warman; uitg. Prints &Proms BV, Schiedam, 1996; ISBN 90 S464 025 1; 78 blz.; ƒ 10,-; en “practical guide to living in Holland”, door Rianne Boonstra en Marilyn Warman; uitg. Prints &Proms BV, Schiedam, 1996; ISBN 90 5464 024 3; 139 blz.ƒ12,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ongeschreven regels op papier voor gasten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken