Bekijk het origineel

Van Mierlo belette arrestatie Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Mierlo belette arrestatie Bouterse

Bewindsman ontkent blokkade rechtsgang

5 minuten leestijd

DEN HAAG/GRONINGEN - De Surinaamse ex-legerleider Bouterse liep vorige maand in Brazilië rond en de Braziliaanse autoriteiten waren bereid aan zijn arrestatie mee te werken. De Nederlandse justitie wilde hem daarop inderdaad laten oppakken, maar minister Van Mierlo van buitenlandse zaken verhinderde dat. Vandaag heeft Van Mierlo zich in het kabinet over zijn handelwijze moeten verantwoorden. De Kamer is verbijsterd.

Het optreden van Van Mierio, vanuit zijn Franse vakantieadres vorige maand, roept vooral zo veel vraagtekens op omdat hij zelf steeds heeft benadrukt dat het arrestatiebevel tegen Bouterse een strikt justitiële en geen politieke zaak is. In de nota die de Nederlandse regering naar Paramaribo heeft gestuurd in antwoord op het Surinaamse verzoek om het internationale arrestatiebevel tegen Bouterse in te trekkqn, staat letterlijk: „De Nederlandse regering is van oordeel dat de rechtsgang ongehinderd door politieke inmenging zijn loop moet hebben”.. Nu blijkt dat Van Mierio zelf de normale rechtsgang om politieke redenen heeft gefrustreerd. CDA-woordvoerder Verhagen’sprak vanmorgen van een „aantasting van de politieke zuiverheid”.

Van Mierio zelf, die vanmorgen vanuit Rio de Janeiro op Schiphol terugkeerde, zei bij aankomst dat hij door zijn besluit de rechtsgang niet heeft geblokkeerd. „Deze beschuldiging werp ik verre van mij”.

Het nieuws dat Van Mierio Bouterse heeft laten lopen is gisteravond in NRC Handelsblad onthuld. Half juli reisde een Nederlandse diplomaat van Suriname naar Brazilië en zag dat de huidige adviseur van staat van Suriname zich in hetzelfde vliegtuig bevond. Hij meldde dit aan het Nederlandse openbaar ministerie. Nadat hij zich van de steun van de Braziliaanse auto-, riteiten. ‘hiad verzekerd, vroeg het hoofd van het OM, procureur-generaal Blok, aan minister Sorgdrager of hij hen mocht verzoeken Bouterse te arresteren en uit te leveren. Bouterse wordt immers verdacht van drugshandel en het witwassen van drugsgelden. Sorgdrager gaf haar goedkeuring, maar wilde eerst nog met Van Mierio overleggen.

Lange neus

De bewindsman liet echter weten dat hij de Nederlandse ambassade geen toestemming zou geven om de aanhouding van Bouterse te vragen. Voor het NOS-joumaal zei Van Mierio gisteravond dat hij die beslissing heeft genomen omdat hij er niet zeker van was dat de Braziliaanse autoriteiten inderdaad bereid waren Bouterse te arresteren en uit te leveren. Een verzoek daartoe zou daarom „onverstandig” zijn geweest: Bouterse had publiekelijk een lange neus naar Nederiand kunnen maken nadat Brazilië het verzoek naast zich neer had gelegd.

Sorgdrager zei gisteravond dat de zaak „ontzettend ingewikkeld” is. Maar ze voegde daaraan toe dat ze „een sterk verhaal” heeft en dat de Tweede Kamer dat „hopelijk” zal ac cepteren. „Wat we gedaan hebben, deugt”.

Het nieuws was nog niet bekend of Van Mierio kreeg heel politiek Den Haag over zich heen. Vinnig was de kritiek van het CDA, dat volgende week een spoeddebat over de kwestie wil. Volgens Verhagen is „de geloofwaardigheid van het kabinet” in het geding.

De woordvoerders van de coalitiefracties, vooral mevrouw Roethof van Van Mierio’s D66, hielden zich wat op de vlakte. PvdA-fractievoorzitter Wallage sprak echter toch duidelijk zijn ongerustheid uit. „3eide ministers hebben heel wat uit te leggen”, zei hij gisteravond in Groningen, waar hij met zijn fractie een werkbezoek bracht. „Bij handhaving van de rechtsstaat mogen diplomatieke overwegingen geen doorslaggevende rol spelen”.

Onhandig

VVD-leider Bolkestein sprak van een „merkwaardige zaak”. Hij vindt dat Van Mierio „wel heel goede rede_ nen” moet hebben gehad „om de rechtsgang tegen de heer Bouterse te frustreren”. Bolkestein vindt dat Van Mierio „de scheidslijn tussen politiek en justitie al heeft verdoezeld door eerder deze week naar Rio de Janeiro te reizen voor een ontmoeting met de Surinaamse president Wijdenbosch”. Die reis is volgens de VVD’er „onhandig en onverstandig” geweest.

Van Mierio wilde Wijdenbosch uitleggen dat de Nederlandse stappen tegen Bouterse strikt justitieel en niet politiek waren. „JIu”, aldus Bolkestein, „heeft Van Mierio zelf in de praktijk de justitiële en de politieke kant niet goed gescheiden. Daarmee geeft hij in feite Bouterse gelijk, die steeds heeft gezegd dat het arrestatiebevel tegen hem een politieke zaak is. Van Mierio moet beseffen dat niet een minister van buitenlandse zaken iii Nederiand beslist of iemand wordt gearresteerd of niet”.

Premier Kok heeft gisteren erkend dat hij sinds enkele dagen op de hoogte is van Van Mierio’s optreden. Hij wil Van Mierio echter eerst in de gelegenheid stellen zijn handelwijze in het kabinet en tegenover de Kamer uitvoerig toe te lichten. „Ik wil de mi nister van buitenlandse zaken niet voor de voeten lopen door ny al mijn commentaar te geven op enkele kleine onderdelen van zijn grote verhaal”, aldus Kok gisteravond in Groningen.

Na het kabinetsberaad vandaag zullen Van Mierio en Sorgdrager de Kamer per brief tekst en uitleg over hun handelwijze geven. Het CDA zal daarop dinsdag, wanneer de Kamer van reces terugkeert, een spoedebat aanvragen, dat later volgende week zal plaatshebben.

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het bereid is Bouterse in Suriname te horen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Van Mierlo belette arrestatie Bouterse

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken