Bekijk het origineel

„Leuk hier, hele dag lekker spelen 55

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Leuk hier, hele dag lekker spelen 55

4 minuten leestijd

OMMEN - Bdiendig slalomt Nasser (10) uit het voormalig Jooslavië met vier wwerpbeIcertjes op een dienblad tussen de opgestelde stoelen. Vanaf de zijlijn probeert Poruya (11) uit

Het is zinderend warm op het scoutingterrein van Gillwel Ada’s hoeve in Ommen. Op het grasveld ter grootte van een voetbalveld staan tenten waarin kinderen van asielzoekers kamperen. Ze genieten van de buitenlucht, het bos, het water -de Overijsselse Vecht stroomt vrijwel langs het terrein- de spelletjes en het samen actief zijn. Donderdagmiddag zien ze er uit als piraten. Met een hoofddoek om en een zwartgemaakt oog bij gebrek aan een lapje staan ze bij hun schip, gemaakt van balken en touwen. „Dit is de vierde kampweek. Elke week verzinnen we een ander thema. Maar de activiteiten zijn zo’n beetje hetzelfde. Want niet alleen ‘piraten’ zwemmen. ‘Indianen’ doen dat ook. En ook hebben ze soms een vlot nodig dat ze natuurlijk zelf moeten bouwen voordat ze erop gaan varen”, vertelt projectleider Caspar de Vries enthousiast. Een van de hoogtepunten tijdens de kampweken is ook het zelf bakken van pannenkoeken op woensdagavond.

Korte nachten

De Vries is wel moe. De dagen in Ommen zijn lang en de nachten kort. „Vorige week zat hier een groep oudere kinderen üe nauwelijks sUep...”

Groepen van zo’n dertig tot veertig kinderen van asielzoekers bevolkten de laatste vier weken van maandag tot zaterdag de kampeerboerderij in Ommen en een tweede kamp in het Groningse Sellingen. Iedere zaterdag meldde zich een nieuwe groep vrijwillige begelei ders, in totaal 120. Het zijn hbo-studenten cultureel en maatschappelijk werk, medewerkers van het Rode Kniis, volwassen asielzoekers en leden van Scouting Nederland. De Vries: „Met elkaar proberen we deze kinderen iets te bieden onder het motto: Laat de kinderen kind zijn”.

En ze genieten zichtbaar. Nasser -inmiddels al 2,5 jaar in Nederland en nog steeds verblijvend in een asielzoekerscentrumspreekt al aardig Nederlands. Als de bal tijdens het flessenvoetbal even uit zijn buurt is, zegt hij snel: „Leuk, hier hele dag lekker spelen”. Het donkere ventje lacht stralend.

Eind deze week zit het erop. In totaal verbleven zo’n 350 kinderen in de twee kampen. Ze verlieten de afgelopen maanden of jaren met hun ouders landen als Iran, Irak, Afghanistan, Somalië en Rusland. In de asielzoekerscentra (azc’s) krijgen ze scholing.

’s Zomers wordt er uiteraard geen lesgegeven. In de centra kom je volgens De Vries, die inmiddels op dertien azc’s verspreid door het land heeft gewerkt, dan ook steevast dezelfde problemen tegen. „De kinderen hangen vaak maar wat rond bij gebrek aan zinvolle activiteiten. In de centra gaat alle aandacht uit naar de volwassen asielzoekers en hun problemen. Meestal leven de kinderen met hun vader, moeder of beide ouders op één kamer. Er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen dat dat soms tot spanningen leidt. Met de zomerkampen helpen we daarom niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders”.

Uitbreiding

De Vries hoopt dat volgend jaar het aantal kampen verder kan worden uitgebreid. „We zien dat het heel goed is voor de kinderen. En voor de ouders is het ook fijn om even samen te zijn, hoewel sommigen er moeite mee hebben hun kinderen te laten gaan”.

De kampen worden financieel gesponsord door het bedrijfsleven. Zo zorgde de eigenaar van een ClOOO-supermarkt in Slagharen voor de levensmiddelen, stelde De Waard-tenten uit Uden de tenten beschikbaar en verzorgde busonderneming Midnet gratis het vervoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Leuk hier, hele dag lekker spelen 55

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken