Bekijk het origineel

Dordtenaar mag collega geen SS’er noemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dordtenaar mag collega geen SS’er noemen

2 minuten leestijd

DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft gisteren liepaald dat J. M. Groenendijk uit Dordrecht zijn Zwijndrechtse collega-loods J. B. Belgraver geen SS’er mag noemen en hem niet mag betichten van het verrichten van maffiapraktijken.

ledere keer dat hij toch zulke uitlatingen doet, kost hem dat 250 gulden. In kort geding vorige week zei de Dordtenaar nog dat zulke uitlatingen in het loodswezen heel normaal zijn. „In onze beroepsgroep is dat gewoon jargon. Iedereen gebruikt hier krachtig en grof taalgebruik”, zo legde de man de woorden jegens zijn collega uit.

Beiden zijn werkzaam als registerloods bij de Regionale Loodsencorporatie Rotterdam-Rijnmond, waar ongeveer 300 registerloodsen opereren. De twee mannen liggen al met elkaar in de clinch sinds Belgraver als proefvaartcoördinator bij Belkoned diensten verricht als registerloods. In 1994 diende Groenendijk een klacht in bij het Tuchtcollege Loodsen wegens belangenverstrengenling. Die klacht werd in hoger beroep ongegrond verklaard.

President C. Sikkel oordeelde dat termen zoals SS’er en maffiapraktijken, in welke context dan ook, ontoelaatbaar zijn. Beide zijn volgens Sikkel ernstige beschuldigingen die niet te rechtvaardigen zijn. „De tuchtzaak is een afgedane zaak. Daarin is wat Groenendijk onaanvaardbaar vond door het tuchtcollege niet onaanvaardbaar gevonden. Er is dus voor Groenendijk geen enkele grond om Belgraver enig verwijt te maken”.

Volgens Belgraver had Groenendijk hem ook bij derden beschuldigd van het invullen van verkeerde diepgangen bij loodscertificaten. Dat verwijt werd, zo meende de rechtbankpresident, niet bevestigd door getuigenverklaringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dordtenaar mag collega geen SS’er noemen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken