Bekijk het origineel

Affaires drukken winst Nutricia met 14 min.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Affaires drukken winst Nutricia met 14 min.

Directie verwacht verbetering resultaat

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - Voedingsmiddelenconcem Nutrida he liet aopen halQaar ƒ 14 miljoen verioren

In Engeland en Ierland stond Muhmil van Nutricia-dochter Milupa ter discussie. Britse gezondheidsautoriteitenhadden een verband geconstateerd tussen het eten van dit product en de salmonellabesmetting bij twaalf baby’s. Aanvankelijk wees Nutricia iedere verdachtmaking van de hand en dreigde het bedrijf zelfs met schadeclaims. Na bestudering van de onderzoeksgegevens keerde het concern uit Zoetermeer op zijn schreden terug. Even later moest Nutricia in Frankrijk het product Lemiel 2 van de schappen halen. Ook deze babyvoeding was afkomstig van dochterbedrijf Milupa.

Nutricia werd een aantal jaren terug ook al onaangenaam verrast door een Nederlandse affaire. Het ging toen om potjes babyvoeding met dezelfde naam. Om minder kwetsbaar te worden voor affaires met merkproducten gaat het bedrijf zijn naam daarom veranderen in Numico.

De effecten van de affaires op de resultaten blijken groter dan verwacht, aldus Nutricia. Niet alleen kwam het bedrijfsresultaat daardoor ƒ 14 miljoen lager uit, ook de omzet leed een tik van ƒ 20 miljoen. Daartegenover stonden positieve valutaeffecten van ƒ 13,5 miljoen.

Omzet

In de eerste zes maanden van 1997 zag Nutricia de nettowinst met bijna een kwart toenemen tot ƒ 133,7 miljoen. De omzet dikte met 5,6 procent aan tot ruim ƒ 1,5 miljard. Tegenover de nadelige gevolgen van de affaires stond het positieve bericht dat de omzet van Milupa in Duitsland niet langer daalt.

Nutricia heeft circa twee jaar terug Milupa gekocht. De integratie van deze Duitse branchegenoot is in het eerste halfjaar van 1997 verder voortgezet. Nutricia heeft voor de afvloeiing van Milupa-personeel in het eerste halfjaar ƒ 11,5 miljoen onttrokken aan de post voorzieningen.

De directie van Nutricia houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat de winst over geheel 1997 belangrijk stijgt ten opzichte van die in 1996. Toen boekte de onderneming een nettoresultaat van ƒ 231,7 miljoen op een omzet van ƒ 2,9 miljard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Affaires drukken winst Nutricia met 14 min.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken