Bekijk het origineel

Bemanning Mir start reparatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bemanning Mir start reparatie

Operatie verloopt niet vlekkeloos

2 minuten leestijd

MOSKOU (DPA) - De twee Russische kosmonauten aan boord van het ruimtestation IVGr zqn gisteren begonnen met de reparatiewerkzaamheden in de Spektr-module, die heriiaaldelijk waren uitgesteld. Op de eerste dag zgn belangrgke stroomkabels weer aangesloten op de zonnepanelen.

De operatie verliep niet zonder obstakels. Bij Pavel Vinogradov bleek een gaatje te zitten in de linkerhandschoen van het ruimtepak. Daardoor was de druk in het pak afgenomen. De Rus maakte uiteindelijk gebruik van een reservehandschoen.

Ook waren er problemen met de sluis tussen de Spektr-module en het bewoonde deel van het ruimtestation. De Spektr-module is luchtledig, sinds zij op 25 juni beschadigd r ae bij een botsing met het bevoorradingsschip Progress. Het luik naar de Spektr-module kan alleen worden geopend als ook in de sluis de luchtdruk is geweken. Dat wilde eerst niet lukken, doordat lucht uit het bewoonde gedeelte door het andere luik nastroomde.

Uiteindelijk slaagden de kosmonauten erin alle negen kabels van de zonnepanelen van de Spektr-module weer te verbinden met de accu’s. De kabels liepen door het geopende luik van de Spektr-module en moesten na de botsing in allerijl door de vorige Russische bemanning worden gekapt, omdat het luik anders niet dicht kon. Sluiting was noodzakelijk, om te voorkomen dat in de hele Mir de luchtdruk zou zakken. Het luik is vervangen door een nieuw exemplaar met openingen om de kabels door te laten.

De Mir had door het wegvallen van een deel van de energievoorziening te kampen met .veel problemen. Zo waren geen wetenschappelijke experimenten meer mogelijk bij gebrek aan voldoende stroom.

Inventarisatie

De werkzaamheden gisteren waren eerder afgerond dan gepland. Daardoor hadden Vinogradov en conmiandant Anatoli Solowjov de tijd om te beginnen met het inventariseren van de beschadigingen. Tot nu toe hebben zij geen gaatje kunnen vinden.

De Amerikaanse astronaut Michael Foale, het derde Mir-bemanningslid, trok zich tijdens de reparatie uit veiligheidsoverwegingen in de vluchtcapsule Sojoez terug. De Rijssen haalden wat persoonlijke bezittingen van hem op uit de Spektr. Bij de overhaaste vlucht uit de module op 25 juni had de Amerikaan er onder meer zijn tandenborstel moeten achterlaten. ,

De Russische president, Boris Jeltsin, wees gisteren in een landelijke radiotoespraak kritiek op het Mir-programma van de hand. Hij nam „onze jongens op het station” in bescherming. Volgens hem moet Rusland een grote mogendheid blijven op het terrein van de ruimtevaart.

Zie ook pag. 1 Accent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bemanning Mir start reparatie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken