Bekijk het origineel

Schuld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schuld

2 minuten leestijd

„Niemand kan tot Mij komen, tenzij dat de Vader, die Mij gezonden heeft, hem trekke”.

Joh. 6:14

Jezus zegt uitdrukkelijk: „Zonder Mij kunt gij niets doen”. De mens is een vijand van God door zijn boze werken en hij is door de zonden krachteloos om het goede te doen. Hier moeten dan overtuigd worden die hoogmoedige en verwaande mensen, die alles willen doen, en menen alles te kunnen doen. Zij denken in elgen kracht tot God te komen, in Hem te geloven, Hem te dienen en waarlijk godzaligheid te kunnen oefenen. Arme mensen! Hoevelen zijn er onder ons die met deze ziekte besmet zijn en blijven staan op hun ingebeelde gerechtigheid en die hun onmacht niet geloven? „Niemand kan tot Mij komen”.

Die hun ellendige en rampzalige staat niet onder ogen zien, hoe ellendig zijn ze. Ze bespreken het wel, doch geloven het niet. Jezus zegt: „Zonder Mij kunt gij niets doen”. Waarom dan zo zorgeloos en verkeerd, dat u niet meer verlegen wordt over uw eigen staat en onmacht?

Wat zullen wij verder tot u zeggen? Wij verwonderen ons dikwijls, dat zo veel mensen onder de krachtige prediking van het Evangelie, en de overvloedige middelen van genade in zulke diepe onkunde blijven steken. Wij zien u dikwijls met medelijdende ogen aan omdat u een levend bewijs bent van de waarheid van onze tekst. Als Jezus op de aarde predikte, zou het dan beter gaan? Maar dat is een ijdele gedachte! Het schortte niet aan Jezus, noch aan Zijn prediking maar de schuld ligt bij de mens zelf.

Alardus Tiele, pred. te Rotterdam

(Heilige keurstoffen, 1749)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Schuld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken