Bekijk het origineel

Free Record Shop wil af van vaste boekenprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Free Record Shop wil af van vaste boekenprijs

Cd-keten daagt rechter uit tot uitspraak

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Free Record Shop heeft president R. Gisolf van de Amsterdamse rechtbank uitgedaagd snel een streep te zetten door de vaste boekenprijs. Volgens de cd-keten is het stelsel waarbij uitgevers de prijs van het boek van bovenaf bepalen, in strijd met het Europese mededingingsrecht.

Dit bleek gisteren tijdens de voortzetting van een kort geding dat de boekenbranche, vertegenwoordigd door de KVB, tegen Free Record Shop heeft aangespannen. Daarin eist de KVB het afblazen van een prijzenstunt door de cd-keten, waarbij populaire boeken van onder andere Emile Ratelband en Youp van het Hek onder de vaste prijs werden verkocht.

Eind 1995 verbood Gisolf in een tussenvonnis deze actie. Een definitief oordeel gaf hij destijds niet, omdat hij zich nog wilde verstaan met het Europese Hof in Luxemburg. Dit oordeelde onlangs dat een kartel, zoals van de KVB, bij tussentijdse verzwaringen niet meer geldig is, tenzij er sprake zou zijn van een aanpassing diè de structuur vande regeling ongemoeid heeft gelaten. In dat geval hoeven alleen de verzwaringen uit het reglement worden gehaald.

Advocaat Th. Bousie van Free Record betoogde dat de boekenbranche tussentijds tal van verzwaringen heeft toegepast. Hij wees onder meer op een aanpassing uit 1991 die handelaren voortaan verplicht bij importboeken de door uitgeverijen afgegeven adviesprijs als vaste prijs aan te houden. Ook heeft de KVB de sancties verzwaard die bij overtredingen van het reglement worden opgelegd. Verder is de definitie van het begrip boek in de loop der jaren verruimd.

Boetes

Rechtbankpresident Gisolf gaf tijdens de zitting ook aan dat de verhoging van de boetes in de afgelopen jaren niet mals zijn geweest. „Dat kun je juridisch niet anders zien dan als een verzwaring”, zei hij. Ook was hij kritisch over de verandering ten aanzien van het importboek. Advocaat Th. Bremer betoogde namens de KVB dat hier echter sprake was geweest van een verduidelijking ten aanzien van een allang geldende praktijk. „Maar dat betekent toch niet dat je dat achteraf zomaar kunt witten? Dat betekent gewoon dat je een verboden handehng deed”, opperde Gisolf.

De KVB pleitte voor een terughoudende opstelling van de rechtbankpresident, aangezien in Europees verband volop over de vaste boekenprijs wordt gediscussieerd. „Het zou een onjuist moment zijn om in het Nederlandse systeem een gat van betekenis te schieten via dit kort geding”, betoogde Bremer. Gisolf hoopt op 4 september uitspraak te doen in deze complexe zaak. „Alleen op voorwaarde dat ik uitgedacht ben. Misschien weet ik binnen vijf minuten het antwoord. Maar ik kan hierover ook nog maanden tobben”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Free Record Shop wil af van vaste boekenprijs

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken