Bekijk het origineel

Een uitkering in de cel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een uitkering in de cel

3 minuten leestijd

Het is geen pretje om in de cel te zitten. Het is o/erigens ook nooit de bedoeling geweest dat het daar erg prettig zou zijn. Een heel enkele keer komt het voor dat een zv\erver met een hongerige maag de ruiten van het politiebureau ingooit omdat hij graag een poosje opgesloten v/il worden, teneinde gratis een goed bed en een warme maaltijd te krijgen.

Voor het overige geldt echter dat wie opgesloten zit maar wat graag weer op vrije voeten komt Dat neemt niet weg dat de gedetineerden in ons land in sommige opzichten wel erg in de watten gelegd worden. Zo is het nog steeds zo dat zij hun recht behouden op een uitkering. Althans op bepaalde sociale uitkeringen.

Een ww-uitkering wordt aan een gedetineerde veelal niet verstrekt, want hij is niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt Op een bijstandsuitkering kan hij evenmin aanspraak maken, v/anter wordt al op een andere manier in zijn levensonderhoud voorzien. Kort gestraften zonder verdere inkohisten krijgen soms geld van de bijstand om hun kamerhuur of huishuur te blijven betalen. Dat is be doeld om hun terugkeer in de maatschappij te vergemakkelijken. In feite is dat nog niet zo’n gekke regeling.

Veel gekker is echter dat wao-uitkeringen tijdens het verblijf in de cel gewoon door blijven lopen. Ook kunnen gedetineerden een beroep doen op de Algemene nabestaandenwet In totaal hebben zo’n tweeduizend gedetineerden thans recht op een uitkering. Afhankelijk uiteraard van de duur van de gevangenisstraf kan men zo een aardig kapitaaitje bij elkaar sparen.

Nu is het velen al langer een doom in het oog dat gedetineerden die op staatskosten onderhouden worden (en het zijn nog dure kostgangers ook) tegelijkertijd een uitkering incasseren. En dat terwijl bij anderen de uitkering tot op het minimumniveau (en voor het gevoel van de betrokkenen vaak tot onder dat niveau) besnoeid is.

Halverwege de jaren tachtig deed de toenmalige staatssecretaris van sociale zaken al de toezegging dat hij deze problematiek onder de loep zou nemen. In de tijd van minister Hirsch Ballin werd een plan ontwikkeld om een eigen bijdrage van de gedetineerden te heffen. Daarmee zouden ook diegenen getroffen worden die weliswaar geen uitkering hebben, maar op een andere manier over wat geld beschikken. Geld waaraan ze al dan niet op een eeriijke manier gekomen zijn.

Van de plannen van Hirsch tollin is echter niets terechtgekomen. Thans zoekt men het toch weer in het stopzetten van de uitkeringen. In 1995 beloofde minister Sorgdrager al dat er nu toch echt vwit aan gedaan zou worden. I nmi dd heeft staatssecretaris De Grave van sociale zaken een wetsontwerp gereed. We kunnen dus enige hoop hebben dat nog voor het jaar 2000 de zaak voor elkaar is.

In het plan van De Grave blijven acw-uitkeringen aan gedetineerden gewoon uitbetaald en blijven ook pensioenen buiten beschouwing. Maar dat is niet zo er, vrant het aantal 65-plussers inde gevangenis is nu eenmaal beperkt Belangrijker is dat allerlei andere uitkeringen nu eindelijk eens stopgezet worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Een uitkering in de cel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken