Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Bad in fontein

ROME (ANP) - De 43-jarige Italiaan Sebastiano Intili kreeg gisteren drie maanden cel opgelegd voor de beschadiging van de wereldberoemde Fontana dei Quattro Fiumi, fontein der vier rivieren, op de Piazza Navona in Rome. Ook moet hij, behalve de proceskosten, de kosten betalen die de gemeente zal maken voor de reparatie van de 17e-eeuwse fontein van Gian Lorenzo Bernini. Intili vertelde de rechter in plat Romeins dat hij er al jaren van had gedroomd eens te baden in de fontein. Hij stapte dinsdag op de staart van een draak om in het water te springen. Hij was verrast toen de staart in stukken brak. „Ik weeg niet zoveel als een ezel, ik ben meer als een veer”, zei hij. De schadevergoeding aan de gemeente zal in een civiele procedure nader worden bepaald.

Winnie Mandela

KAAPSTAD (RTR) - De ZuidAfrikaanse Waarheids- en verzoeningscommissie heeft de ex-vrouw van president Mandela Winnie Madikizela-Mandela gedagvaard om te getuigen over mogelijke misdrijven tegen de mensenrechten. Volgens een woordvoerder van de commissie wordt Winnie Mandela onder meer ondervraagd over de moord op een zwarte jongere in Soweto. Aan het eind van de jaren tachtig, toen Nelson Mandela nog in de gevangenis zat, omgaf zijn echtgenote zich met lijfwachten die bekendstonden als de Mandela United Football Club. Deze organisatie werd door inwoners van Soweto beschuldigd van terreurdaden. Een van de lijfwachten is veroordeeld voor de moord op de 14-jarige Stompie Sepei.

Vredestrein

ANKARA (AP) - De Turkse premier, Mesut Yilmaz, heeft gisteren bepaald dat de vredestrein met menserurechtenactivisten, die internationaal de aandacht willen vestigen op het Koerdische vraagstuk, niet welkom is in Turkije. Het ministerie van buitenlandse zaken sprak woensdag het vermoeden uit dat de vredestrein, een initiatief van de in het Duitse Hannover gevestigde mensenrechtenorganisatie Der Appell, was opgezet door Koerdische rebellen. De trein moet dinsdag vanuit Brussel vertrekken en zal drie dagen later bij de Turkse grens arriveren. De uiteindelijke bestemming is het zuidoostelijke Diyarbakir, waar voornamelijk Koerden wonen.

Bacterie resistent

ATLANTA (DPA) - Amerikaanse artsen hebben een bacterie ontdekt die resistent is tegen de zwaarste antibiotica, zoals vancomycine. De bacterie, een nieuwe stam van de staphylococcus aureus, is aangetroffen bij een kankerpatiënt in een ziekenhuis in de staat Michigan. Ook met hoge doses vancomycine konden de artsen de bacterie niet onschadelijk maken. Het is voor het eerst dat in de VS een bacteriële infectie wordt ontdekt waartegen geen enkel middel helpt. In Japan werd eerder dit jaar een soortgelijke bacteriestam ontdekt bij een kind dat als gevolg van een hartoperatie een verzwakt immuunsysteem had.

Moord bekend

JERUZALEM (AP) - Een reservemajoor van het Israëlische leger heeft gisteren bekend dat hij anderhalve week geleden een Britse lifter en diens vriendin heeft neergeschoten. De 22-jarige Jeffrey Hunter overleed, de 22-jarige Charlotte Gibb raakte zwaargewond. De 45jarige verdachte. Daniel Okev, noemde geen motief voor de moord. Toen hij aan de rechtbank werd voorgeleid riep hij naar verslaggevers dat hij een blackout had gehad en niet wist waarom hij de twee jonge toeristen had neergeschoten. Okev had de twee in de omgeving van Eilat aan de Rode Zee opgepikt. Nadat hij de auto aan de kant van de weg had geparkeerd om een sigaret te roken, had hij plotseling een wapen getrokken en op de lifters geschoten.

Montserrat

LONDEN (AFP) - Krap een dag na het aftreden van Bertrand Osborne is er een nieuwe premier op het door een vulkaanuitbarsting bedreigde CaraiWsche eiland Montserrat. Advocaat en parlementslid David Brandt legde gisteren in het kantoor van de gouverneur de eed af, terwijl de bevolking het eiland begon te verlaten in een evacuatie die met Britse hulp is opgezet. Osborne maakte donderdag zijn aftreden bekend tijdens een betoging van 250 woedende demonstranten voor zijn kantoor. De Britse gouverneur van Montserrat verklaarde het aftreden van Osborne met. „spijt te aanvaarden”. Osbomes stap kwam op een moment van toenemende spanning vanwege een mogelijke zware eruptie van de vulkaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken