Bekijk het origineel

Kortrijk: vestingstad met roemrijk verleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kortrijk: vestingstad met roemrijk verleden

3 minuten leestijd

Kortrijk is een zeer oude vestingplaats. Archeologische vondsten duiden erop dat er 1500 jaar vóór Christus al mensen woonden, maar uit die periode is behalve die schaarse vondsten verder niets bekend. Daar kwam verandering in toen de Romeinen er hun eerste kampen vestigden. Die kampen lieten namelijk nogal wat sporen na waaruit conclusies zijn te trekken.

Het eerste kamp was waarschijnlijk een “marskamp” waar voor een aantal dagen kon worden gebivakkeerd. Men heeft de restanten gevonden van in totaal drie kampen en bijbehorende grachten. Men ontdekte onder andere restanten van een Romeins badhuis, van diverse gebouwen en van houten constructies, talrijk aardewerk en zilveren muntstukken uit die periode.

Ook in Nederland en Duitsland zijn restanten van zulke kampen gevonden, die een belangrijke rol speelden bij de verovering van de gebieden en beves tiging van de Romeinse heerschappij. Daarbij werd “Cortoracium” naar alle waarschijnlijkheid onder andere gebruikt voor het verzamelen van troepen voor inscheping van de Romeinse legioenen en de overtocht naar Engeland in 43 na* Christus onder keizer Claudius.

Kortrijk ligt aan de Leie en aan de oude landroute naar Doornik en doorgaand naar de vroegere hoofdstad Reims. Omgekeerd dus de route van het grote binnenland naar de kust. Vandaar het vermoeden dat Cortoracium de uitvalsbasis is geweest van de eerder vermelde expeditie naar Engeland.

De oorsprong van de naam Cortoracium is niet duidelijk. Het kan zijn dat die verwijst naar de woonplaats van ene Cortorius, of misschien gaat het om een afleiding van “cortorium”, hetgeen omheining of omheinde ruimte betekent. De uitgang “-acum” of “-acium” duidt op een Keltische invloed. Het christendom zou zich voor het eerst in de zevende eeuw in Kortrijk gemanifesteerd hebben in de bouw van een ‘heilig huis’ ter ere van SintMaarten.

Roemrijk verleden

In de Vikingentijd werd Kortrijk meermalen bezocht door de Noormannen. Ook daarna is deze grensplaats herhaaldelijk doelwit geweest van rooftochten of van militair-politieke twisten. Ofschoon de overwinning op de Fransen in 1302 in de Guldensporenslag op het zogeheten Groeningekouter even buiten Kortrijk de annexatie door Frankrijk kon verijdelen, hebben de Fransen Kortrijk het leven daarna nog bijzonder zuur gemaakt. Bijvoorbeeld in 1382, toen bijna de hele stad door hen werd geplunderd en in de as werd gelegd, uit wraak voor de vernedering van 80 jaar daarvoor.

Zij nog kort vermeld dat de stad in de 14e en 15e eeuw een bloeiende linnenen damastindustrie ontwikkelde. Vandaag de dag is Kortrijk een actieve middelgrote Vlaamse stad met de gebruikelijke industrieterreinen, waar verschillende industriële sectoren zijn vertegenwoordigd. Even buiten het centrum herinnert het Groeninge-monument (van 1902) nog aan het roemrijke verleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kortrijk: vestingstad met roemrijk verleden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken