Bekijk het origineel

Razzia onder joodse kinderen in Voiron nu pas aan het licht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Razzia onder joodse kinderen in Voiron nu pas aan het licht

2 minuten leestijd

LYON (AP) - In Voiron in de Franse Alpen wordt op 14 septonber een monument onthuld voor zestien joodse Idnderen en twee volwassenen die naar pas onlangs is gebleken in maart 1944 door de Gestapo werden opgepaict en gedeporteerd.

Dat de razzia heeft plaatsgehad kwam aan het Ucht tijdens de voorbereidingen voor een expositie van het Verzetsmuseum in Grenoble. De burgemeester van Voiron, Philippe Vial, die in de oorlog een kind was, zei voor de Franse radio nooit van de razzia te hebben geweten. Hij zei niet te weten waarom de inwoners van de plaats nooit over de razzia hadden gesproken, maar hij wees erop dat de politie in Voiron, die deel uitmaakte van het met de nazi’s collaborerende Vichy-regime, „nogal actief’ was en dat mensen zichzelf als het ware een spreekverbod oplegden.

De kinderen, die in leeftijd varieerden van 7 tot 21 jaar, waren in Voiron terechtgekomen na aanvankelijk naar Marseille te zijn geëvacueerd met nog 54 leerlingen van een joodse school in Parijs, wier ouders waren gedeporteerd. Toen het Duitse leger het tot dan toe onbezette deel van Frankrijk binnenviel werden de kinderen overgebracht naar Saint Etienne de Crossey in de Alpen, een gebied dat in handen was van Italië. Toen de nazi’s in Grenoble aankwamen, werd besloten de kinderen over het gebied te verspreiden, om vervol gens te proberen hen naar Zwitserland te laten ontsnappen.

Zestien kinderen werden naar Voiron gestuurd, waar ze waarschijnlijk na te zijn verraden door de Gestapo werden opgepakt, zo blijkt uit documenten die een student boven tafel wist te halen, aldus het dagblad Le Dauphiné Liberé gisteren. Student pohtieke wetenschappen Delphine Derro verrichtte onderzoek in het archief van het museum Oeuvre de Secours aux Enfants, een Parij se organisatie die in de oorlog kinderen in veiligheid probeerde te brengen.

Ongeveer twee weken na de razzia in Voiron werden in het 40 kilometer verderop gelegen Izieu 44 joodse kinderen door de nazi’s opgepot en gedeporteerd. Deze razzia is na de oorlog wel bekend geworden. Geen van de landeren overleefde het concentratiekamp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Razzia onder joodse kinderen in Voiron nu pas aan het licht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken