Bekijk het origineel

Wellicht staking bij Scania om sluiting te voorkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wellicht staking bij Scania om sluiting te voorkomen

2 minuten leestijd

MEPPEL (ANP) - Een georganiseerde staking bij truckfabrikant Scania wordt steeds waarschijnlijker. De vakbonden hebben besloten volgende week de leden te raadplegen voor een definitief ultimatum. Het Scania-personeel in de vestiging in Meppel heeft in reactie daarop de wilde staking in de loop van gistermiddag beëindigd.

De industriebonden van FNV en CNV en De Unie eisen dat de plannen om werkzaamheden te verhuizen naar Zweden niet doorgaan. Scania is van plan de productie van assen en motoren, waarmee 250 tot 325 banen van de vestiging in Zwolle gemoeid zijn, te verplaatsen. Daarnaast werd deze week onverwacht duidelijk dat er ook een onderzoek loopt naar het verplaatsen van de cabinebouw.

Momenteel houdt de vestiging in Meppel (300 mensen) zich daarmee bezig. Uit boosheid over de plotselinge plannen tot sluiting van hun fabriek legden de Meppelse werknemers gistermorgen spontaan het werk neer.

Volgende week houden de vakbonden de zogeheten driekwart-vergaderingen, de beslissende vergadering voor het sturen van een ultimatum aan de Zweedse directie van het bedrijf. Dreigen met een staking is waarschijnlijk.

Bij Scania Nederland werken zo’n 2000 mensen, van wie 1700 in Zwolle en 300 in Meppel. Als alle plannen doorgaan, blijft in Nederland alleen de eindassemblage over.

Een woordvoerder van de truckfabrikant stelt dat, voorzover het er nu naar uitziet, veel boventalligen binnen Scania herplaatst kunnen worden. Evenals DAF heeft ook Scania de productie van vrachtwagens uitgebreid. Bij Scania zijn momenteel nog 150 vacatures, die veelal met uitzendkrachten worden ingevuld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Wellicht staking bij Scania om sluiting te voorkomen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken