Bekijk het origineel

Gezin moet veilige plaats zijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gezin moet veilige plaats zijn

Gomarus-rector: Problemen thuis werken door op school

3 minuten leestijd

WERKENDAM - „Het gezin moet een veilige plaats zijn. Vooral nu steeds meer leerlingen in psychische nood verkeren. De gevolgen daarvan zijn in het schoolleven te merken”. Rector G. M. de Haan van de Gomarusschool in Gorinchem sprak gisteravond in Werkendam tijdens de openingsbijeenkomst van het nieuwe schooljaar over “Een veilige school”. De bijeenkomst had dit jaar voor het eerst op twee locaties plaats.

De rector ontleende het onderwerp van zijn toespraak aan een onlangs uitgegeven boekje met als titel: “De veilige school”. De Haan wees erop dat veiligheid allereerst in het gezin begint. Regelmatig moet op school aan leerlingen extra hulp worden geboden. Dan blijkt vaak dat er ernstige problemen in hun thuissituatie zijn.

De kerk en de school moeten volgens de rector eveneens plaatsen zijn waar jongeren zich veilig voelen. „Maar ook op onze school gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen”, stelde hij vast. Als voorbeelden noemde hij schelden, plagen, vernielingen en diefstal. „De veiligheid in de school is niet los te denken van de leefwereld van de leerlingen. Hierbij hoort ook het ge weld dat via de televisie de leerlingen beïnvloedt. De invloed daarvan is verwoestend. Daarom moeten wij het televisiebezit afwijzen”.

Niet te overzien

De Haan waarschuwde ernstig voor geweld en agressie op de school. De gevolgen daarvan zijn volgens hem niet te overzien. Hij riep de jongeren daarom op om met elkaaraan een veilige school te werken. „De school moet een gemeenschap zijn. Daarvoor is het nodig dat we aandacht voor elkaar hebben. Als leerlingen anoniem in de groep opgaan, wordt de verleiding groot om dingen te doen die nadelig zijn voor de rest”.

Een van de belangrijkste dingen die ten grondslag moeten liggen aan het schoolklimaat is volgens de rector liefde. „Liefde is onmisbaar in het schoolleven. Als de Heere door Zijn Geest Zijn liefde in ons hart heeft uitgestort, komt er liefde voor de medemens. Dan praten we met elkaar in plaats van over elkaar. Ook met die klasgenoot die zich zo vaak terugtrekt of alleen staat”.

Kaïn en Seth

Ds. W. J. Karels van de gereformeerde gemeente in Hardinxveld-Giessendam sprak in zijn eigen kerkgebouw over Genesis 4. In dit hoofdstuk wordt de veiligheid van de geslachten van Kaïn en Seth beschreven. Ondanks het feit dat Kaïn een moordenaar was, wilde de Heere hem toch beschermen. Niemand mocht hem doden. Maar Kaïn wilde niets meer met de Heere te maken hebben. Hij bouwde zelfs een stad, terwijl de Heere gezegd had dat hij moest zwerven. Ook zijn nageslacht keerde zich van de Heere af. Zijn nakomelingen deden alles om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Jabal bouwde tenten, Jubal harpen en orgels terwijl de smid Tiibal-Kaïn voor wapens zorgde om zich te kunnen verdedigen.

De predikant wees de aanwezigen erop dat ze hun gaven en talenten altijd tot eer van God moeten gebruiken. „Als we dat niet doen, bewijzen we daarmee dat. we Gods bescherming niet nodig

Het geslacht van Seth leefde heel anders. Toen Enos werd geboren, begon men de Heere aan te roepen. Dat deden ze openlijk, terwijl ze zich afkeerden van de zondaren. Zij konden niet zonder de Heere. Uit dat geslacht werd uiteindelijk de Heere Jezus geboren: de enige Schuilplaats. Ds. Karels vroeg zijn toehoorders of zij al geborgen waren in het bloed van Christus. „Dat betekent dat we gestorven moeten zijn aan alle schuilplaatsen buiten Christus”, benadrukte hij ten slotte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Gezin moet veilige plaats zijn

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken