Bekijk het origineel

Het gezicht van Big Brother op elk scherm

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Het gezicht van Big Brother op elk scherm

4 minuten leestijd

Terug naar af, zo lijkt het. De netwerkcomputer is gepresenteerd als het ei van Columbus: klein, goedkoop, storingsvrij en universeel. Maar wat is het verschil met de ouderwetse computersystemen, waar een centrale machine al het rekenwerk uitvoerde? En zijn werknemers wel blij met een uitgeklede pc, waarop de baas bepaalt wat ze wel en niet mogen doen?

Op zes basisscholen in Amsterdam staan ze al, de netwerkcomputers of nc’ s. De gemeente startte onlangs een project met 90 nc’s waarmee leerlingen onderling e-mailen of informatie ophalen van Internet. Het beheer is in handen van het academisch rekencentrum SARA en coördinator dr. H. R. M. Leenders is nu al tevreden, vooral omdat de scholen zich geen zorgen hoeven te maken over technische problemen.

Krap twee jaar geleden begon een felle discussie over de levensvatbaarheid van de nc, toen Oracle-topman Ellison een netwerkcomputer van 500 dollar aankondigde. Het apparaat moest hét antwoord zijn op de steeds hogere kosten voor het beheer van het ‘machinepark’. Volgens schattingen zouden die kosten wel 7000 tot 20.000 dollar per pc per jaar bedragen - de nc moet dat minimaal halveren. Niet alleen vanwege de lage aanschafprijs maar ook omdat alle onderhoud plaatsvindt op de centrale moedercomputer, de server.

De nc is een kastje waar alleen een paar kabels aanhangen. Geen floppy disk, geen harde schijf, geen cd-rom. En dus geen gebruiker die zand in het systeem strooit. Alle programma’s en bestanden blijven op de server staan en alleen de beheerder kan daar aankomen. “Thin client/heavy server”, lichte klant, zware server, heet dat principe. Of in gewoon Nederlands: hersenen op afstand.

Tegenaanval

Eind vorig jaar kondigde Microsoft de tegenaanval aan, in de vorm van een eigen model netwerkcomputer. Het bleef lang onduidelijk wat de bedoeling was, maar vorige week kwamen twee Amerikaanse medewerkers van Microsoft op Schiphol de details vertellen. Het antwoord van Microsoft is tweeledig: de NetPC en de Windows-terminal. Binnen enkele weken starten twaalf computerfabrikanten, waaronder Dell, HewlettPackard en Compaq, met de levering van de NetPC.

Het cruciale verschil met de nc is de aanwezigheid van een harde schijf. Die disk blijft echter onbereikbaar voor de werknemer. „Geen spelletjes van thuis meer op de harde schijf, en geen Screensaver van het Internet waar een virus in zit”, zegt Keith White, Microsofts productmanager voor Windows.

De harde schijf van de NetPC moet de meestgebruikte programma’s bergen, zodat de computer die niet telkens via het netwerk hoeft op te halen. Het beheer van die schijf is echter volledig in handen van de systeembeheerder.

Vorige week kwam ook de speciale onderhoudssoftware van Microsoft beschikbaar, waarmee de beheerder op af stand de taakbalken wegmoffelt en tot in detail regelt wat een gebruiker wel en niet mag doen. Gooit iemand zomaar een programma weg, dan haalt de NetPC dat automatisch weer op. Big Brother kan desgewenst op elk scherm zijn gezicht laten zien, bijvoorbeeld in de vorm van een Windows-schermbeveiliger die niemand meer kan uitzetten. Microsoft belooft dat volgend jaar, met de komst van Windows 98 en NT 5.0, de invloed van de beheerder nog verder zal gaan.

Hydra

Het andere apparaat, de Windows-terminal, is juist een kale netwerkcomputer. De machine bevat een eenvoudige processor die alleen bedoeld is om contact te leggen met de server; daar gebeurt al het rekenwerk. De server stuurt signalen terug die de terminal op het scherm laat zien. Het ding is nog dommer dan de nc en is niets anders dan de terminal uit de jaren zeventig die verbonden was met een mainframe.

Om zo’n terminal te laten ‘praten’ met de server, ontwikkelt Microsoft een programma. Hydra. Daarmee kunnen niet alleen Windows-terminals, maar ook Macintosh-, Unix- en zelfs de ouderwetse Ms-Dos-machines gekoppeld worden aan een server en daar Windows-programma’s gebruiken. „Als het aan Microsoft ligt, is Windows ook in het jaar 2000 nog nodig om te computeren. Windows blijft de kern”, denkt de productmanager van Microsoft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Het gezicht van Big Brother op elk scherm

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken