Bekijk het origineel

Een belletje over vakantieverliefdheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een belletje over vakantieverliefdheid

Kindertelefoons rinkelen tijdens de zomerperiode minder dan normaal

3 minuten leestijd

DEVENTER/DORDRECHT - De kindertelefoon in Deventer krijgt in de zomer vaker dan anders jongeren aan de lijn die een probleem verzinnen. Over het algemeen hebben de medewerkers van dergelijke lijnen het in de vakantie rustiger dan in het schoolseizoen. Wel zijn er bellers die bijvoorbeeld over vakantieverliefdheid willen praten of bellen omdat ze zich eenzaam voelen.

Wilma Groen is coördinator van de „neutrale” kindertelefoon in Deventer, die jaarlijks 2600 gesprekken voert. Zij ziet als „algemene trend” dat het in de zomervakantie heel erg mstig is. Een uitzondering vormen regenachtige dagen. Dan kan het ineens dmkker zijn dan op een gemiddelde dag in het jaar.

Om wat voor telefoontjes gaat het? „Er zijn kinderen bij die zich vervelen”, zegt mevrouw Groen. Sommige bellen ook als een soort test: Als ik met een probleem zou bellen, wat zouden ze dan zeggen? De medewerkers gaan overal serieus op in. Als ze sterk de indruk hebben dat een probleem verzonnen is, zeggen ze dat uiteindehjk vaak wel. „Sommigen geven het toe. Anderen gooien meteen de hoom erop. Die schrikken: Ze hebben me door”.

De problemen waarmee de medewerkers in de zomer te maken krijgen, verschillen weinig van die in de rest van het jaar. Een klein aantal belletjes heeft een directe relatie met de vakantie. Mevrouw Groen noemt als voorbeeld telefoontjes over vakantieverhefd heden. Ook bellen er wel eens jongeren die zich eenzaam voelen „omdat zij niet op vakantie kunnen, terwijl iedereen weg is”.

Tienerkampen

Directeur R. J. Hondsmerk van de christelijke kindertelefoon Chris herkent het verhaal voor een deel. Normaal komen er ongeveer zeventig telefoontjes per week biimen, in de zomer loopt dat iets terug. Hondsmerk vertelt dat op sommige tienerkampen materiaal van Chris wordt uitgedeeld, wat nog wel eens reacties oplevert.

„In de beslotenheid van een kamp komen soms problemen naar boven. Bovendien is de drempel om te bellen voor sommigen dan lager”, zegt Hondsmerk. De problemen waarover jongeren in de zomer willen pra ten, komen ook in de rest van het jaar voor. Wel merkt Chris dat er een grotere vraag naar opvanggezinnen is. „JIet kan gebeuren dat het thuis goed gaat zolang de kinderen naar school gaan. Als je veertien dagen op eikaars lip zit, komt het tot een explosie”.

Kindertelefoon “Klemtoon”, die bijna twee jaar bestaat, richt zich vooral op leerüngen van reformatorische en gereformeerd-vrijgemaakte scholen. Medewerker mevrouw E. W. Sormenberg zegt dat het op dit moment rustiger is dan normaal. „Veel jongeren zijn weg en hebben dus minder gelegenheid om te bellen”. Ook merkt ze op dat over het algemeen nogal wat telefoontjes met problemen op school te maken hebben. Die vallen in de zomervakantie grotendeels af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Een belletje over vakantieverliefdheid

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken