Bekijk het origineel

Harde actie tegen spijbelaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Harde actie tegen spijbelaar

Klassenboek en te-laat-kaart overbodig

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Spijbelen zonder goede reden lijkt voorgoed verleden tijd. Vooral in Amsterdam is het straks bijna niet meer mogelijk er een uurtje tussenuit te glippen. Justitie in de hoofdstad is deze maand bezig aan een grootscheeps offensief tegen spijbelende scholieren. Eén dag afwezigheid kan al leiden tot een proces-verbaal en een boete van 150 gulden.

Volgens een onderzoek uit 1996 komt op een gemiddelde dag ongeveer 9 procent van de leerüngen van tien tot vijftien jaar niet naar school. De onderwijsinspectie gaat spijbelaars daarom harder aanpakken.

Bij één dag verzuim wordt al proces-verbaal opgemaakt. Tot nu toe gebeurde dat pas na vijf dagen. Scholen zijn al vóór de vakantie over de maatregelen ingeücht. De leerpUchtambtenaar moet ook gespijbelde uren en halve dagen meetellen.

Verder zet de poHtie vanaf vandaag in de bitmenstad en de Gooien Vechtstreek extra mensen en politiebusjes in om spijbelaars op te pakken. Een gele, Amerikaanse schoolbus wordt gebruikt om aandacht voor de actie te vragen.

Politietaak

Bij een vergelijkbaar project in 1996 pakte de pohtie in één maand 25 spijbelaars in een disüict met 25 scholen op. Toen werden scholieren echter alleen naar school teruggebracht.

Als het aan Justitie ligt, wordt het oppakken van spijbelaars,een reguüere pohtietaak. „Net zo vanzelfsprekend als bijvoorbeeld het uitschrijven van een bon bij een verkeersovertreding”.

In juni dit jaar kondigde de onderwijswethouder de komst van een centraal registratiesysteem aan. Op het Grafisch Lyceum in Amsterdam zijn ze daar nu mee begonnen. De school gaat een stadentenchipkaart invoeren, die zowel geldstromen regelt als heklassenboek en de absentiebriefjes overbodig maakt. Docenten hoeven geen afwezige leerüngen meer te tellen. Leerüngen zwaaien bij birmenkomst met de kaart naar een lezer en hun aanwezigheid wordt automatisch in een computer opgeslagen.

Betaalpas

Volgens directeur W. Rijnders is de aanpak van spijbelen niet de belangrijkste reden voor invoering van de chipkaart. De combinatie van mogeüjkheden die de kaart biedt, weegt zwaarder. Het is een betaalpas, bibüotheekpas, identiteitskaart en sleutel voor gebouwen in één.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Harde actie tegen spijbelaar

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken