Bekijk het origineel

Ophef in Zweden over sterilisatieprogramma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ophef in Zweden over sterilisatieprogramma

Duizenden vrouwen gedwongen tot behandeling

3 minuten leestijd

STOCKHOLM (RTR) - In Zweden is grote ophef ontstaan na het uitlekken van een sterilisatieprogamma waarvan vanaf 1935 mogelijk 60.000 vrouwen het slachtoffer zijn geworden. De Zweedse regering staan mogelijk duizenden eisen voor schadevergoeding te wachten. Historici zeggen dat de opeenvolgende regeringen de campagne met nazi-achtige trekjes jarenlang in de doofpot hebben gestopt.

De journalist Maciej Zaremba heeft de affaire aan het licht gebracht in het dagblad Dagens Nyheter. Uit zijn onderzoek blijkt dat behalve Zweden ook Noorwegen en Denemarken al na de Eerste Wereldoorlog zijn begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar „raciale schoonmaaktechnieken”. Doel van het programma was het zuiveren van de Zweedse maatschappij van „minderwaardige” raciale types en het bevorderen van Arische kenmerken.

De sterilisaties begonnen in Zweden in 1935 en beleefden hun hoogtepunt in 1946. Zij gingen door tot 1976. Officieel waren de operatieve ingrepen vrijwillig, maar slachtoffers zeggen dat zij gedwongen werden toestemming te geven op straffe van het verlies van hun eventuele andere kinderen en maatschappelijke voorrechten.

Armefamilies

De meeste slachtoffers werden gekenschetst als „minderwaardig” of van „armoedige of gemengde raciale kwaliteit”. Daarmee werden bedoeld mensen met leermoeilijkheden, van arme families of zij die niet van Noordsen bloede waren. Volgens Zaremba zijn bijna alle verwijzingen naar veertig jaar gedwongen sterilisaties verdwenen uit Zweedse school- en geschiedenisboeken.

Minister van sociale zaken Margot Wallstrom zei zaterdag: „Wat hier is gebeurd kan niet anders worden betiteld dan als barbaars”. Zij voegde er aan toe bereid te zijn wetten te wijzigen die stellen dat omdat sterilisaties in de wetgeving zijn opgenomen, slachtoffers geen schadevergoeding kunnen claimen.

Een van de slachtoffers, de iruniddels 72 jaar oude Maria Nordin, zei dat zij was beschouwd als minderwaardig omdat zij als kind leermoeilijkheden had. Dat kwam doordat zij geen bril had en dus het geschrevene op het schoolbord niet kon volgen. Zij werd geplaatst op een school voor geestelijk onvolwaardigen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog -zij was toen 17 jaar oud- werd haar opgedragen naar een bepaald kantoor te komen om wat handtekeningen te zetten. „Ik tekende omdat ik wist dat ik er anders niet uit zou komen. Ik werd naar een ziekenhuis gestuurd vraar ze alles verwijderden. Een dokter zei tegen mij: Jij bent niet, al te slim, jij mag geen kinderen hebben”.

Minister Wallstrom zei zich te schamen dat zij in 1996 een verzoek van Nordin om compensatie van de hand wees. Zij beloofde de kwestie opnieuw in het kabinet aan de orde te stellen. „J)at is het minste vrat ik kan doen”. „De stilte die rond deze zaak heerst komt doordat de kwestie zo diep in de maatschappij ingrijpt. De mensen proberen zich te beschermen”.

Veel Zweden schamen zich dat hun land in de Tweede Wereldoorlog neutraal bleef en in’ het geheim Duitsland steun verleende. Deze nieuwe affaire wrijft extra zout in de wonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ophef in Zweden over sterilisatieprogramma

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken