Bekijk het origineel

Familie Gümüs kan echt niet blijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Familie Gümüs kan echt niet blijven

Schmitz houdt vast aan bestaand beleid

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Turkse familie Gümüs moet echt het land uit. Als de Tweede Kamer anders wil, zal eerst het bestaande beleid moeten worden aangepast. Ook de hongerstaking van de Iraanse asielzodiers mag geen invloed op het beleid hebben.

Dat zei staatssecretaris Schmitz van justitie gisteren op Schiphol, na haar terugkeer van een werkbezoek aan Ethiopië en Eritrea. Mevrouw Schmitz, die het asielbeleid in haar portefeuille heeft, oriënteerde zich in die landen op de mogelijkheden van terugkeer van in ons land afgewezen Ethiopische en Eritrese asielzoekers.

Er zijn in de afgelopen maanden steeds meer politici geweest, die hebben gepleit voor het geven van een verblijfsvergunning aan de familie Gümüs. Gümüs is al jaren in Amsterdam als kleermaker actief. Schmitz weigert de Turk een verblijfsvergunning te geven omdat hij niet kan aantonen dat Mj zes jaar in Nederland heeft gewerkt.

Met haar vasthouden aan bestaand beleid gaat de staatssecretaris in tegen de toenemende druk om de familie Gümüs alsnog toestemming te geven om te blijven. Het prominent PvdA-lid Van Thijn heeft zelfs gedreigd zijn partijlidmaatschap op te zeggen als Gümüs echt zou worden uitgewezen. D66-fractievoorzitter Wolffensperger verklaarde gisteren dat aan dit Turkse gezin en aan buitenlanders in vergelijkbare gevallen een verblijfsvergunning moet worden gegeven.

Straffere criteria

Schmitz zei in een reactie daarop dat zij Gümüs graag een vergunning geeft, maar dan moet de Tweede Kamer wel eerst het bestaande beleid wijzigen. Naast Gümüs zullen daarvan dan enkele honderden asielzoekers profitererï. Overigens is het juist de Kamer geweest die de staatssecretaris in 1995 dwong straffere criteria te hanteren voor het verstrekken van verblijfsvergunningen.

De hongerstaking van de Iraanse asielzoekers kan de bewindsvrouw niet vermurwen om hen een verblijfsvergunning te geven. De Kamer houdt in de komende weken een hoorzitting over de situatie in Iran. Maar volgens Schmitz is Buitenlandse Zaken erg „ zorgvuldig geweest in de beoordeling van de veiligheidssituatie in dat land. Daarom verwacht zij niet dat de hoorzitting tot aanpassing van het beleid zal leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Familie Gümüs kan echt niet blijven

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken