Bekijk het origineel

„Afschieten runderen nodig voor controle”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Afschieten runderen nodig voor controle”

Koeien Oostvaardersplassen blijken gezond

3 minuten leestijd

LELYSTAD (ANP) - Staatsbosbeheer heeft twee maanden geleden in natuuiebied de Oostvaardersplassen 25 Hecli-runderen afgeschoten om hun algehele gezondheidstoestand te onderzoeken en om te kijken of zij bnettelijke ziekten bij zich hadden. Dat heeft het regiohoofd Flevopolders van Staatsbosbeheer, A. de Gelder, zaterdag desgevraagd meegedeeld.

De afgeschoten runderen waren vrouwtjes van rond de twintig jaar, de dieren worden gemiddeld 20 tot 24 jaar oud. Gelcozen is voor vrouwtjes van die leeftijd omdat zij de meeste kans lopen op een ziekte (leeftijd en voortplanting). De kudde Heek-runderen bestaat uit ongeveer vierhonderd dieren.

De directe aanleiding voor het onderI zoek is het bezwaarschrift dat veehouj ders uit de buurt hebben ingediend tegen het niet opruimen van kadavers van runderen. De boeren vrezen dat de stoffelijke resten hun vee kunnen besmetten. Het ministerie van VWS heeft het bezwaarschrift toegekend.

Bovendien was het tijd om een gezondheidsonderzoek onder de dieren te houden. In 1983 werden de runderen uitgezet in het gebied van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer wilde we ten hoe zij eraan toe waren, aldus De Gelder.

Gezond

Onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren heeft uitgewezen dat de 25 dieren kerngezond waren. Zij hadden alleen antistoffen tegen IBR, een verkoudheidsvirus bij koeien, bij zich. Het beleid van het ministerie van landbouw is erop gericht deze virusziekte uit te bannen, de „gewone” runderen worden ertegen ingeënt. Dat is bij de wilde niet mogelijk, maar het is praktisch uitgesloten dat zij hun tamme collega’s kunnen besmetten omdat zij niet met hen in contact komen. Voor besmetting met IBR geldt hetzelfde als bij verkoudheidsvirussen onder menen: je wordt van dichtbij besmet.

Tot voor kort mochten de kadavers blijven liggen, maar staatssecretaris Terpstra trok de ontheffing op de Destructiewet op het weghalen van de kadavers van dieren onlangs in. Deze had betrekking op rampen zoals de watersnood in 1953, omdat dan het tijdig opruimen van kadavers niet doenlijk is.

„Onnatuurlijk”

Staatsbosbeheer haalt nu de dode dieren weg, omdat de Destructiewet geen andere mogelijkheid biedt. De instelling gaat met de ministeries van landbouw en VWS overleggen om de situatie terug te draaien. Het laten liggen is tenslotte de meest natuurlijke manier, zegt De Gelder.

De regeringspartijen VVD, D66 en PvdA zijn verdeeld over het weghalen van de kadavers van Heek-runderen, Galloway-koeien en wilde paarden. VVD en ‘066 willen de stoffelijke resten van de dieren zo snel mogelijk laten verwijderen, de PvdA kiest voor laten liggen in verband met het ecosysteem. Minister Van Aartsen (Landbouw) wil in principe de kadavers laten liggen, maar pas als vaststaat dat er in het natuurgebied geen gevaarlijke dierziekten voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Afschieten runderen nodig voor controle”

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken