Bekijk het origineel

Drie doden door ernstig busongeluk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drie doden door ernstig busongeluk

Veilig Verkeer wil veiliger noodluiken

4 minuten leestijd

PAPENDRECHT - Drie inzittenden van een dubbeldeks touringcar zijn zaterdagavond verongelukt doordat zij met hun hoofd uit het dakluik staken. Toen de bus op de oprit van de A15 bij Papendrecht onder een stalen hoogtebalk doorreed, klapten zij met hun hoofd tegen de balk aan en waren vrijwel op slag dood. Veilig Verkeer Nederland overlegt woensdag met de samenwerkende busbedrijven over de veiligheid van noodluiken in touringcars.

De drie slachtoffers zijn Sergio van Dorssen (18), Martijn Bout (22), beiden uit Huizen, en Axel van Meulen (25), sinds twee weken woonachtig in Amsterdam. Pogingen van hulpverleners om door middel van reanimatie het leven te redden van de drie mannen had geen succes. De slachtoffers speelden in het tweede elftal van de amateurvoetbalvereniging HSV De Zuidvogels, dat ’s middags een vriendschappelijke wedstrijd tegen Lage Zwaluwe had gespeeld. Ze waren met supporters, bestuursleden en andere spelers op weg naar huis.

De buschauffeur blijkt zijn passagiers meerdere keren te hebben gewaarschuwd niet uit het luik te gaan hangen, mede in verband met de airconditioning, zo bevestigden inzittenden.

De chauffeur heeft overigens van het ongeluk niets gemerkt. Hij, en ook de andere inzittenden op het onderdek van de bus, werden op het ongeluk geattendeerd door passagiers van het bovendek die in paniek naar beneden renden. Ongeveer 200 meter na het ongeluk slaagde de chauffeur de bus op een afrit tot stilstand te brengen.

De bus beschikte wel over een camera en monitor op het bovendek. De vraag is echter of de chauffeur wel iets zou hebben kunnen zien, omdat het te donker was en het drama zich helemaal achter in de bus afspeelde.

Betere beveiliging

De Stichting Keurmerk Busbedrijf, die honderd busbedrijven met 2200 bussen vertegenwoordigt, vindt dat noodluiken van bussen beter moeten worden beveiligd en dat de beveiliging wettelijk verplicht moet worden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet niets in een wettelijke maatregel. Volgens woordvoerder B. Woudenberg zijn er al heel wat wettelijke regelingen op komst, zoals de verplichte gordels per 1 oktober.

Woordvoerder J. de Carpentier-Wolf van Stichting Keurmerk Busbedrijf liet weten met bussenbouwers te gaan overleggen over een betere beveiliging van de noodluiken, zoals een signaleringssysteem en een systeem waarbij de luiken alleen open kunnen als de bus stilstaat. Deze systemen zijn al op de markt. VVN voelt wel voor een signaleringssysteem, evenals een gedragscode waarbij chauffeurs hun bus stilzetten op het moment dat* zij via de signalering merken dat er een noodluik open is. VVN ziet niet veel in een gesloten tv-systeem, waarmee ook de betrokken bus was uitgerust.

Tot nu toe lag „de verantwoordelijkheid voor het niet-gebruiken van “de nooduitgangen bij de reiziger”. Daar dit kennelijk niet werkt, wil de Stichting Keurmerk Busbedrijf een afdoend systeem dat voorkomt dat passagiers de luiken tijdens het rijden kunnen openen.

De afgelopen twee jaar hebben al eerder soortgelijke ongevallen plaatsgehad. Een vijftienjarige scholiere uit Enkhuizen raakte in 1995 levensgevaarlijk gewond toen ze haar, hoofd door een noodluik stak juist op het moment dat de bus onder een viaduct doorreed. Vorig jaar kreeg een zeventienjarige jongen een ernstige hoofdwond toen hij tijdens een schoolreis met zijn hoofd tegen een viaduct kwam.

Hulpverlening

Voorzitter G. Honing van HSV is bijzonder goed te spreken over de opvang van de inzittenden van de bus in de brandweerkazerne in Shedrecht. De hulpverlening kwam direct na het ongeluk op gang.

Bij het clubhuis van voetbalvereniging verzamelden zich gistermiddag tientallen mensen om de supporters en spelers op te vangen die getuige waren van het ongeluk. Enkele honderden nabestaanden, vrienden en andere belangstellenden kwamen bijeen bij clubhuis Ons Nest, waar het bestuur van De Zuidvogels vergaderde.

Het bestuur van voetbalvereniging besloot alle activiteiten rondom de club een week lang stop te zetten. Vandaag overlegde het bestuur met de landelijke voetbalbond KNVB over verdere opvang van de club. Ook de geplande bekerwedstrijd van het eerste elftal komende dinsdag gaat niet door. Het bestuur overweegt zelfs het eerste elftal uit het bekertoernooi terug te trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Drie doden door ernstig busongeluk

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken