Bekijk het origineel

Verwarring over oorzaken huidkanker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verwarring over oorzaken huidkanker

1 minuut leestijd

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits onderzoek dat het verband tussen huidkanker en de blootstelling aan ultraviolette straling in twijfel trekt, heeft verwarring gezaaid onder Britse kankerspecialisten. Het Imperial Cancer Research Fund (ICRF) erkende vandaag tegenover de BBC dat er geen eenduidig verband is.

Volgens de hoogleraren Jonathan Rees en Sam Shuster van de Universiteit van Newcastle staat het niet vast dat melanomen (huidkankergezwellen) zich ontwikkelen onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon. Uit hun onderzoek blijkt dat de gezwellen vaak op lichaamsdelen zitten die weinig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de voetzolen, en in werelddelen voorkomen waar een zonnebad niet gebruikelijk is.

„Het gaat allemaal om de marketing”, aldus Rees tegenover de Sunday Times. Volgens de twee hoogleraren onderhouden veel dermatologen nauwe banden met de farmaceutische industrie, en verdienen ze hun geld door de vrees voor huidkanker aan te wakkeren. „Het verhaal van de melanomen is goeddeels een verzinsel. Er is geen bewijs dat ultraviolette stralen er de belangrijkste oorzaak voor zijn”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verwarring over oorzaken huidkanker

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken