Bekijk het origineel

Amerikanen argwanend over hamburgers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amerikanen argwanend over hamburgers

Daling verkoop door besmetting vlees

2 minuten leestijd

WASHINGTON (DPA/RTR) -De Amerikaan, hamburgereter bij uitstek, bekijkt zijn gellefde voedingsmiddel op het ogenblik met grote argwaan. Naar aanleiding van de berichten over de besmetting van het vlees, koopt een op de twee Amerikanen bepaalde levensmiddelen helemaal niet meer, zo blijkt uit een peiling waarvan het blad Newsweek de uitslag publiceerde.

Twee van de drie Amerikanen willen dat de overheid meer geld uittrekt voor controle op levensmiddelen. De aanleiding voor het veranderde gedrag van de consument is de affaire rond de besmetting van het hamburgervlees niet de Ecolibacterie, waardoor een aantal mensen ziek is geworden.

De zaak leidde tot de grootste terughaalactie die ooit is de Verenigde Staten heeft plaatsgevonden. Vorige week werd ruim elf miljoen kilo hamburgers van de schappen gehaald. De leverancier, Hudson Foods in Columbus (Nebraska), moest een vestiging sluiten.

Deze onderneming, met een omzet van ongeveer 1,4 miljard dollar, zegt dat de sluiting ongeveer twee miljoen dollar omzetverhes oplevert. Hudson geeft de schuld, van de besmetting aan zijn leveranciers en heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek dat gaande is. Er zijn zes slachthuizen verdacht.

Eind vorige week kon Burger King, een van de grote hamburgerketens in de VS en de grootste klant van Hudson Foods, zijn klanten alleen maar vis- of kipsandwiches voorzetten. Zaterdag waren er weer hamburgers, maar niet nadat het concern met een vloot vrachtwagens de oude voorraad hamburgers had weggehaald en bij een andere leverancier nieuwe had betrokken. Burger Kng zegt nooit meer zaken te zullen doen met Hudson.

Oorzaak

De bevroren hamburgers van Hudson werden ook bij grote supermarktketens als Safeway en Wal-mart uit de winkels verwijderd. Het onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat Hudson vlees van een dag oud verwerkte en dat mogelijk daar de oorzaak vande besmetting ligt.

Consumentengroepen hebben de kwestie aangegrepen om te vragen om strengere regels voor overheidscontrole. Deskundigen zeggen dat het Amerikaanse ministerie van landbouw al de bevoegdheid heeft om voedsel in beslag te nemen als de producent daarvan weigert zelf zijn producten terug te halen.

De Amerikaanse minister van landbouw. Dan Glickman, liet weten dat er maar achttien mensen ziek zijn geworden en dat er niemand is overleden aan het eten van het besmette vlees. Dat toont volgens hem aan dat het huidige controlesysteem behoorlijk goed werkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Amerikanen argwanend over hamburgers

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken