Bekijk het origineel

’Regering’ Pale breekt contact met Plavsic af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

’Regering’ Pale breekt contact met Plavsic af

Hevige machtsstrijd loopt naar climax

4 minuten leestijd

BELGRADO (ANP) - De Bosnisch-Servische regering in Pale heeft afgelopen weekwisseling alle contacten verbroken met de presidente van de republiek, Biljana Plavsic. Volgens waarnemers en diplomaten verliest de regering van de SDS-partij met die stap haar greep op het westen van de Republika Srpska, waar Plavsic vanuit haar bolwerk Banja Luka bezig is haar positie te verstevigen.

De regering van de Servische RepubUek (RS) besloot alle’ betrekkingen te verbreken omdat Plavsic de grondwet schendt, luidde de door het persbureau SRNA verspreide verklaring. De presidente weigert zich neer te leggen bij de uitspraak van het Constitutionele Hof die de ontbinding van het parlement door haar als ongrondwettelijk bestempelde.

Ook ontsloeg zij de minister van binnenlandse zaken, omdat die haar gezag zou ondermijnen. Verder sloeg Biljana Plavsic keihard terug met de mededeling dat zij de controle over de strijdkrachten opeist. In een rede, gisteren, voor duizenden aanhangers eiste Plavsic de controle op over het leger. Ze beklemtoonde dat zij als opperbevelhebber het laatste woord over de strijdkrachten heeft en niet Krajisnik, een naaste medewerker van haar rivaal Karadzic. Zij waarschuwde dat „gewetenloze bevelhebbers en generaals” geen bevelen van Krajisnik mogen opvolgen. Ze kondigde ook aan dat ze maandag met de legerleiding wil praten. Omdat zij de grondwet en de besluiten van de regering blijft minachten, acht de rege ring zich niet meer gebonden met haar samen te werken. Alle besluiten en daden van Plavsic zullen in de toekomst worden beschouwd als illegaal, onwettig en niet-verplichtend, verklaarde de regering.

Nieuwste fase

De stap is de nieuwste fase in de hevige en verhardende machtsstrijd tussen Plavsic en de haviken in de BosnischServische hoofdstad Pale, een skidorp bij Sarajevo. De extreem nationalisten beheersen het parlement en de regering daar. Kopstukken zijn de sterke man Krajisnik en, achter de schermen, de door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gezochte ex-president Karadzic.

Plavsic krijgt in haar strijd steun van het Westen en de NAVO-geleide troepenmacht in Bosnië, SFOR. De internationale gemeenschap schiet presidente Plavsic de laatste dagen regelmatig te hulp, omdat de pragmatische politica zich steeds nadrukkelijker voor naleving van de vredesakkoorden van Dayton uitspreekt. Haar dogmatische tegenstanders in Pale willen niets van de akkoorden weten.

Leger

Vrijwel tegelijk met de stap van de regering waarschuwde het BosnischServische leger de internationale SFOR-vredesmacht zich niet meer in de machtsstrijd in de Servische Republiek te mengen.

Het leger zal niet werkeloos toezien hoe de Republika Srpska en de verworvenheden van het Servische volk verdwijnen, luidde een protestbrief van stafchef generaal Pero Colic aan SFOR-generaal Cordio Simpson.

Colic betichtte SFOR ervan partij te hebben gekozen in het conflict. Een dergelijk inmenging is gevaarlijk en vol risico’s, aldus de generaal.

Met de brief bekrachtigde Colic de vrijdag voor het eerst expliciet geuite steun van het Bosnisch-Servische leger aan de leiding in Pale. Het leger dreigde toen te zullen ingrijpen als Plavsic doorgaat op de door haar ingeslagen weg.

Ondertussen verklaarde de Britse minister van buitenlandse zaken, Robin Cook, dat hij bereid is te aanvaarden dat ex-president Karadzic en andere oorlogsmisdadigers in Bosnië zelf terechtstaan. In een interview in de Britse krant The Observer zei Cook dat het er vooral om gaat dat Karadzic wordt berecht. De bewindsman meent dat verplaatsing van Den Haag naar Bosnië de verantwoordelijken ertoe zou kunnen aanzetten de belangrijkste misdadigers over te dragen aan het tribunaal.

Tv-station

In Bosnië is gisteren een televisieprogramma uitgezonden waarin een medewerker van Radovan Karadzic werd afgeschilderd als een misdadiger - zeer ongewoon nieuws voor luisteraars in Republika Srpska, die tot nu toe uitsluitend propaganda van de door Karadzic beheerste staatsomroep in Pale voorgeschoteld kregen.

De ongewohe uitzending was afkomstig van een nieuw tv-station dat tegenstanders van Karadzic in Banja Luka zijn begonnen en dat gisteren de lucht inging. Het station is opgezet door aanhangers van Biljana Plavsic. Een bron bij het nieuwe station zei dat de uitzendingen waren begonnen nadat technici de nodige wijzigingen hadden aangebracht aan een zender op 40 km ten noordwesten van Banja Luka. Voordien ging alles eerst naar Pale, waar het na passering van de door Karadzic beheerste censuur werd uitgezonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

’Regering’ Pale breekt contact met Plavsic af

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken