Bekijk het origineel

Van Ritten: Laat een Surinaamse rechter-commissaris Boutense horen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Ritten: Laat een Surinaamse rechter-commissaris Boutense horen

5 minuten leestijd

PARAMARIBO (ANP) - Het is niet nodig dat een Nederlandse justitiёle onderzoekscommissie naar Suriname reist om adviseur van staat Desi Bouterse in Paramaribo te horen. Dat vindt NDP-parlementariër R. Van Ritter, die tevens deken van de Surinaamse Orde van advocaten is.

„Als het rechtshulpverdrag tussen Nederland en Suriname nog niet op de helling staat, kan het Surinaamse Hof van Justitie op verzoek van Nederland hier een rechter-commissaris aanwijzen die aan de hand van de Nederlandse dossiers Bouterse kan horen”, aldus Van Ritter.

Van officiële Surinaamse zijde is niet eerder dan vanavond een toelichting te verwachten op de jongste ontwikkelingen in de zaak-Bouterse. Maar Van Ritter, partijgenoot van Bouterse en president Wijdenbosch, spreekt frank en vrij over de zogenaamde rogatoire commissie, over Bouterses advocaat Moszkowicz en over zijn bewondering voor minister van buitenlandse zaken Van Mierlo.

Van Ritter denkt dat de voormalige legerleider iiiet akkoord zal gaan met het bezoek van een Nederlandse rogatoire commissie zolang het opsporingsbevel tegen hem niet is ingetrokken. Een verhoor door een Surinaamse rechter-commissaris zou de zaken echter heel anders kunnen maken.

Van Ritter: „Ik zie niet in waarom Bouterse daar niet mee akkoord zou gaan. Justitieel loopt deze zaak toch door en er moet een keer een einde aan komen. Bouterse vindt dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd en hij moet een keer van het imago van drugshandelaar af. Maar Suriname moet zijn passieve houding laten varen. Onze minister van justitie zou haar ambtgenoot Sorgdrager moeten zeggen dat het beter zou zijn het-verhoor door een Surinaamse rechter-commissaris te laten uitvoeren”.

„Groot diplomaat”

Van Ritter noemt de Nederlandse houding in de zaak-Bouterse hypocriet.

„Nederland wilde er jaren lang alles aan doen om Bouterse geen voorhoederol in de Surinaamse samenleving te laten krijgen. Maar als de Nationale Democratische Partij (NDP) zich vanaf het begin had gericht op het versterken van de banden met Nederland, was het dossier-Bouterse al lang diep onder in een Haagse lade beland. Nu zijn de druiven zuur voor Nederland”, aldus Van Ritter. ‘

Hij spreekt met veel bewondering en respect over Van Mierlo als een „groot diplomaat”. „Hij heeft het tegenhouden van de mogelijke aanhouding van Bouterse in Brazilië goed verpakt en verkoopbaar gemaakt in Nederland. “

„Van Mierlo heeft een zeer wijs besluit genomen. Hij had waarschijnlijk grote twijfel of aan alle vereisten met betrekking tot de opsporing, aanhouding en uitlevering van Bouterse was voldaan. Elk land hoort zijn gasten te beschermen. Nederland had Brazilië eerst in net Portugees moeten laten we ten waarvan men Bouterse verdenkt en waarom hij gearresteerd en uitgeleverd zou moeten worden”, aldus Van Ritter.

De parlementariër raadt Bouterse overigens aan voorlopig maar nergens heen te reizen. „Je weet niet welke proble men daarvan kunnen komen”.

Van Mierlo heeft zich opnieuw een groot vriend van Suriname betoond, meent de parlementariër. „,Hij meent het goed met Suriname. Hij ‘doet er alles aan om de betrekkingen te verbeteren. Daarom is hij ook ingegaan op de uitnodiging van president Wijdenbosch om naar Rio de Janeiro te komen”.

Teleurgesteld

Van Ritter is er in zijn rol als deken van de Orde van advocaten teleurgesteld over dat Bouterse geen Surinaamse strafpleiter maar de Amsterdamse advocaat A. Moszkowicz in de arm heeft genomen. „Er zijn Surinaamse advocaten, onder wie ikzelf, die deze zaak ook hadden kunnen behandelen, wellicht in samenwerking met een Nederlandse advocaat. Dat wij niet zijn gevraagd, zie ik als een miskenning van de capaciteiten van onze eigen advocaten”.

Van Ritter noemt Moszkowicz overigens een „kundig jurist”, die het waard is om door de Surinaamse regering te worden betaald. Hij peinst er echter niet over Moszkowicz een gratis advies te geven. Wel heeft hij een drie uur durend pleidooi in zijn hoofd voor het geval hij alsnog bij de zaak-Bouterse wordt betrokken.

De Surinaamse jurist erkent wel dat er een sterk aspect voor de verdediging van Bouterse is komen te vervallen. Van Ritter: „Het oponthoud in het gerechtelijk vooronderzoek is,’ zo blijkt uit de Nederlandse antwoordnota op het Surinaamse verzoek om het signaleringsverzoek tegen Bouterse in te trekken, niet aan Nederland maar aan het Surinaamse ministerie van justitie te wijten. Nederland heeft daarmee het mensenrechtenbeginsel van de „redelijke termijn” niet geschonden”.

In verlegenheid

Uit de Nederlandse nota van donderdag blijkt dat in het gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse een tweede rechtshulpverzoek op 6 juni 1996 in Paramaribo is aangeboden. De uitvoeringsstukken daarvan zijn op 18 juli 1996 aan Desi Bouterse betekend, maar Nederland kreeg de stukken pas terug op 26 maart 1997. Waarom dat zo lang heeft geduurd, is niet duidelijk.

Nederland schrijft vervolgens in de nota dat „voorzover er vertraging is ontstaan in de voortgang van het gerechtelijk vooronderzoek, deze niet is te wijten aan de Nederlandse justitiële autoriteiten”.

Van Ritter: „Een onbegrijpelijke zaak, als het zo is zoals Nederland in die nota schrijft. Als hier sprake is van onzorgvuldigheid, brengt dat Suriname in verlegenheid. Dan heeft het openbaar ministerie of het ministerie van justitie hier in Paramaribo de zaak voor Bouterse ernstig geschaad. Ik hoop echter dat het ministerie deze nota kan weerleggen, alhoewel ik niet zie welk belang Nederland er bij zou hebben om de feiten te verdraaien”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Van Ritten: Laat een Surinaamse rechter-commissaris Boutense horen

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken