Bekijk het origineel

Krenz krijgt zesenhalfjaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Krenz krijgt zesenhalfjaar

1 minuut leestijd

BERLUN (AP) - De laatste party-en staatsleider van de DDR, Egon Krenz, is vandaag door het Landgericht van Berlyn tot zesenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag.

De rechtbank achtte bewezen dat Krenz (60) medeverantwoordelijk is geweest voor het zogenaamde schietbevel, waarbij Oost-Duitse militairen aan de grens opdracht hadden op vluchters te schieten. Het is voor het eerst dat leden van de politieke top van de DDR wegens het schietbevel worden veroordeeld.

De voormalige partijleider van Oost-Berlijn, Günter Schabowski, kreeg drie jaar, evenals de partijeconoom Günther Kleiber. Krenz werd in vier gevallen schuldig bevonden aan doodslag, Schabowski en Kleiber ieder in drie gevallen.

De aanklager had elf jaar tegen Krenz geëist. In het vonnis werd rekening gehouden met de rechtszaak tegen de vroegere defensieminister van de DDR Heinz Kessler, die in 1993 zévenenhalf jaar cel kreeg. Krenz noemt de zaak die tegen hem wordt gevoerd een politiek proces, waarbij de justitie van de Bondsrepubliek zou willen afrekenen met de DDR.

Tijdens de zittingen en in de pers hield Krenz steeds vol dat het politburo van de DDR zonder toestemming van Moskou het schietbevel niet ongedaan kon maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Krenz krijgt zesenhalfjaar

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken