Bekijk het origineel

Bonn eist toezicht op naleving bse-regels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bonn eist toezicht op naleving bse-regels

Ontdekking van smokkel Brits rundvlees

3 minuten leestijd

BRUSSEL - De Duitse regering eist van de Europese Unie dat er nauwkeuriger wordt toegezien op handhaving van liet exportverbod voor Brits rundvlees. „De Europese Commissie moet ervoor zorgen dat de naleving van dat verbod nauwkeuriger wordt gecontroleerd", aldus woordvoerder Maria Völker-Albert van het ministerie van volksgezondheid in Bonn.

Deze oproep is een reactie op een nieuwe ontdelddng van een partij vlees die mogelijk uit Groot-Brittannië afkomstig is. Het gaat om een betrekkelijk kleine partij van 39 ton die uit Nederland afkomstig zou zijn. Bonn heeft de kwestie nog niet opgenomen met Den Haag.

Vleessmokkelaars

Woordvoerder Riphagen van het ministerie van volksgezondheid zegt dat het om Nederlands vlees kan gaan of om Brits vlees dat via Nederland naar Duitsland is doorverkocht. „De controles op de mogelijke export van Brits rundvlees zijn opgevoerd, maar de douane mag alleen ingrijpen als er een vermoeden bestaat dat er daadwerkelijk iets mis is”, aldus Riphagen.

Volgens de Duitse autoriteiten is al ten minste 600 ton Brits rundvlees naar Duitsland gesmokkeld. Een deel daarvan is verwerkt tot worsten die volgens een woordvoerder van de dienst voor volksgezondheid van de deelstaat Hes sen „waarschijnlijk allemaal zijn opgegeten”.

Het was vooral Duitsland dat de afgelopen jaren aandrong op scherpere maatregelen tegen Brits rundvlees vanwege de epidemie van gekke-koeienziekte (bse) in Groot-Brittannië. Vorig jaar maart maakte de Britse regering bekend dat er mogelijk een verband bestond tussen bse en de dodelijke mensenziekte Creutzfeldt-Jakob. Daarop werd door de Europese Unie een wereldwijd exportverbod voor Brits rundvlees (plus producten) afgekondigd.

Sindsdien duiken er berichten op over smokkel van Brits rundvlees naar het Europese vasteland en naar bestemmingen buiten Europa. Brits vlees zou Ierse exportstempels krijgen en dan via Frankrijk naar Europa komen. Begin vorige maand ontdekte de douane in Vlissingen een partij rundvlees uit België waarvan niet alle Britse stempels verwijderd waren. Daarop werden twee Belgische vleesbedrijven die bij de smokkel betrokken waren gesloten.

Inhiiddels zijn er al vier bedrijven dichtgegaan op verzoek van minister van volksgezondheid Marcel CoUa. De vleessrnokkelaars zijn volgens Gerd Sonnleitner, de president van de Duitse Boerenbond (DBV), „criminelen die achter slot en grendel moeten”. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel is de smokkel van Brits rundvlees in de eerste plaats mogelijk omdat de Britse autoriteiten niet of nauwelijks controles uitvoeren.

Melding

Het tijdschrift van de Britse Veterinaire Associatie, The Veterinary Record, zegt in het jongste nummer dat op het Europese vasteland maar één op de zes bse-gevallen officieel wordt gemeld. In Duitsland zou het aantal bsegevallen zelfs nog veel groter zijn. Daar zijn volgens het blad officieel vijf gevallen van bse bekend, maar in werkelijkheid zou de ziekte daar al 240 maal zijn geconstateerd.

De Britse minister van landbouw. Jack Cunningham, zegt dat het erop lijkt „dat sommige EU-lidstaten hun boeren financieel aanmoedigen om geen bse-gevallen te melden”. Cunningham wil daarover meer duidelijkheid van de Unie. „Dat zou wel bijzonder bizar zijn”. Hij overweegt de hele bse-kwestie maar weer eens opnieuw op de agenda van de EU-ministerraad te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bonn eist toezicht op naleving bse-regels

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken