Bekijk het origineel

Privatisering vredesoperaties in het verschiet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Privatisering vredesoperaties in het verschiet

Commerciële huurlegers in opkomst

2 minuten leestijd

NEW YORK (ANP) - De privatisering op militair gebied maakt fiirore. Vooral in Afrika leveren privé-legers veiligheid tegen betUng. De Nederlandse generaal F. van Kappen, militair adviseur van Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verengde Naties, heeft er bezwaar tegen als vredesoperaties zoals in Bosnië aan commerciële huurlers worden uitbesteed. Maar hij sluit niet uit dat het toch gebeurt

„Ik word van dat soort vragen een beetje onrustig. Het is de vraag of het de juiste manier is om met veihgheidsvraagstukken om te gaan. Maar ik moet bekennen dat het weleens ter sprake komt, want er zitten voordelen aan vrijwilligers die tegen betaUng bepaalde ri-sico’s nemen", aldus Van Kappen.

Het aantrekkelijke is dat regeringen pohtieke risico’s kunnen afwentelen op huurlingen die voor eigen risico het vuile werk opknappen. Die privatisering spreekt sommige politici aan. Want als er slachtoffers vallen, hoeven ministers van defensie zich niet in het parlement te verantwoorden. Dat bevordert de duidelijkheid en efficiency bij riskante militaire vredesoperaties, iets wat in Bosnië lange tijd heeft ontbroken.

In Afrika brengt een commercieel huurlingenleger, Executive Outcomes, dat beginsel al in praktijk. Dit huurlin genleger, dat zijn hoofdkwartier in Zuid-Afrika heeft, beschermt belangrijke economische westerse belangen in verschillende Afrikaanse landen, met name in Congo, waar het de veiligheid van de mijnen voor zijn rekening neemt.

Het gevolg is dat de westerse landen zich minder zorgen maken over politieke instabiliteit. Als gevolg van het werk van Executive Outcomes was het gemakkelijk de Zaïrese leider Mobutu te laten vallen. De nieuwe machthebber Kabila is volgens Van Kappen nog een onbekende grootheid, maar dat baart minder zorgen, omdat een man als Kabila zich wel tweemaal bedenkt voordat hij de strijd met Executive Outcomes aanbindt.

Cadeau

Een professionele gewapende strijdmacht volgens het recept van de zeer efficiënte Executive Outcomes verschijnt in toenemende mate op de markt als een commercieel product, aldus Van Kappen. Maar de vraag is waar de grens ligt. De VN worden vaak verlamd door de politieke onwil van lidstaten om de levens van hun militairen in gevaar te brengen.

Maar Van Kappen gelooft niet dat de secretaris-generaal snel tot deze vorm van privatisering zal overgaan: „Ik moet er niet aan denken dat er tv-advertenties komen met de boodschap dat je bij afname van een infanteriebataljon bij onze organisatie twee helikopters cadeau krijgt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Privatisering vredesoperaties in het verschiet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken