Bekijk het origineel

„Ideale gemeente telt meer dan 40.000 inwoners”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Ideale gemeente telt meer dan 40.000 inwoners”

SGP’er Hardonk geeft visie op nota

2 minuten leestijd

GOUDA - Wfl een gemeente professi(meel kunnen opereren, zowel bestuurlijk als ambtelijk, richting burgers en andere bituurslagen, dan moet zo’n gemeente minstens 40.000 inwonerstellen.Dat betekent een (hernieuwde) grootscheepse herindeling van gemeenten in ons land.

Dat zei de burgemeester van Bameveld, het SGP-lid A. C. Ph. Hardonk, gisteren tijdens het symposium “Structuur in het bestuur”, dat de Guido de Brèsstichting, het wetenschappelijk instituut van de SGP, in Gouda organiseerde. Dit symposium was belegd in verband met de verschijning van een nota die dezelfde titel draagt als de organisatoren aan het symposium hadden meegegeven. De nota geeft een „kritische” staatkundig-gereformeerde visie op de bestuurlijke vernieuwing.

Volgens Hardonk vraagt het hedendaagse openbare bestuur, met name op gemeentelijk niveau, om professionali teit. Er komt op gemeenten een vloedgolf aan wet- en regelgeving af. De maatschappij wordt steeds complexer en de burger steeds kritischer. Daardoor dreigt het risico dat gemeenten in allerlei juridische procedures „onderuit gaan”. „Besturen is een vak en geen hobby”, waarin geen ruimte meer is voor de „ons-kent-ons-mentaliteit”. „Dierbaar gepraat over leuke kleinschaligheid die alles mogelijk maakt en de zogenaamde aantrekkelijkheid van de korte lijnen tussen bestuur en bevolking kwalificeer ik in veel gevallen als leuterpraat. Besturen vereist vakmanschap”. Dat is in kleine gemeenten, zo meende de Bameveldse burgemeester, moeilijker te realiseren dan in grotere.

Hardonk zei zeer wel te beseffen dat zijn visie op de gewenste grootte van Hardonk zei zeer wel te beseffen dat een gemeente afwijkt van wat binnen zijn partij als goed wordt ervaren. De de nota schrijven zelfs dat de vooron opstellers van de gisteren gepresenteer derstelling als zou kleinschaligheid gebrek aan bestuurskracht inhouden, on juist is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Ideale gemeente telt meer dan 40.000 inwoners”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken