Bekijk het origineel

Coalitie vindt geen oplossing voor Gümüs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Coalitie vindt geen oplossing voor Gümüs

Justitie verwacht 27.000 asielzoekers

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De coalitiefracties PvdA, WD en D66 hebben gisteravcHid in het Catshuis, de ambtswoning van premier Kok, nog geen oplossing gevonden voor het probleem van de illegaal in Amsterdamse verblijvende Turkse kleermakersfamilie Gümüs. Maar de helft van de Nedeiianders vindt wd dat aan deze fonüKe een verblyfevergunning moeworden gegeven.

Het overleg in het Catshuis diende ter voorbereiding op het overleg dat de Justitie-commissie van de Tweede kamer morgen met staatssecretaris Schmitz (Justitie) wil voeren over de zogenoemde „witte illegalen”. Schftiitz houdt vast aan het in 1995 ingezette en door de Kamer geaccordeerde beleid en dus moet, zo zei de staatssecretaris zondag nog, de familie Gümüs het land uit.

Een meerderheid in de Kamer, waaronder de coalitiefracties PvdA en D66 en de oppositiefractie CDA, vinden dat aan Gümüs een verblijfsvergunning moet worden gegeven. De Turkse kleermaker verdient op een fatsoenlijke manier zijn brood, het gezin is inmiddels in ons land ingeburgerd en de kinderen gaan in Amsterdam naar school. Schmitz is op zichzelf niet tegen het geven van een verblijfsvergunning, maar dan moeten wel eerst de in 1995 vastgestelde regels worden aangepast.

NIPO-onderzoek

De coalitiefracties zijn het gisteravond niet eens geworden. De VVD blijft vinden dat de geldende regels moeten worden gehanteerd. Wel hebben de fi’acties afgesproken dat zij in het overleg eikaars opvattingen zullen respecteren. Uit onderzoek van het NI PO blijkt dat de helft van de Nederlanders vindt dat aan Gümüs een verblijfsvergunning moet worden gegeven. Dertig procent vindt dat de familie het land uitmoet en 20 procent heeft geen mening.

Overigens verwacht staatssecretaris Schmitz dat dit jaar zo’n 27.000 asielzoekers naar ons land komen. Dat zijn er tweeduizend meer dan de raming waarop de begroting is gebaseerd. De komst van meer asielzoekers uit Irak, Afghanistan en Bosnië is de belangrijkste oorzaak van de hogere instroom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Coalitie vindt geen oplossing voor Gümüs

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken