Bekijk het origineel

Fikse buien luiden einde hittegolf in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fikse buien luiden einde hittegolf in

Overvloedige regen ontwricht verkeer

2 minuten leestijd

DE BELT (ANP) - Eenfrontmezware regen- en onweersbuien en felle windstoten dat gisteren over Nederland trok, heeft liet einde ingeluid van het warme weer. De buien gingen gepaard met heftige slagregens en windstoten van soms 100 kilometer per uur. /

Het verkeer in de avondspits ondervond veel hinder. Volgens de meldkamer van de landelijke politiediensten stonden er rond zes uur 22 files met een gezamenlijke lengte van 130 kilometer. De overlast was van korte duur: de files waren een uur later nagenoeg opgelost. Het aantal ongevallen viel volgens de ipeldkamer mee.

Ook de spoorwegen hadden last van het noodweer. Bij Veenwouden en Wolfheze sloeg de bliksem in en ontstonden vertragingen. Rond Amersfoort in Eindhoven veroorzaakte de overloedige regen storingen in de seinen, /aardoor de treinen met vertraging reen en enkele intercity’s uit de dienst werden gehaald. Passagiers werden met bussen vervoerd.

Het Kustwachtcentrum in IJmuiden kreeg in anderhalf uur achttien meldingen van vaartuigen die op de kustwateren en binnenmeren in problemen waren geraakt door de hevige windstoten. Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij wisten alle jachten in veiligheid te brengen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Bij de brandweer in Amsterdam kwamen tientallen telefoontjes binnen in verband met wateroverlast, blikseminslagen en omgevallen bomen. Ook elders in het land bezweken tientallen bomen.

Het front trok maandagmiddag rond twee uur bij Zeeland het land binnen. Er ontwikkelden zich zware regen- en hagelbuien die gepaard gingen met heftig onweer. Volgens een zegsman van het KNMI verschilde de intensiteit van de buien per regio. Tussen zes en zeven uur telde Meteo Consult ruim 1400 bliksemontladingen.

Temperatuurverschil

Volgens het KNMI is het buienfront enigszins te vergelijken met de buien die begin juli in Nederland voor enorme schade zorgden. Het verschil in temperatuur voor en na de buien was groot en dat veroorzaakte volgens het KNMI de felheid. „Voor de buien was het 32 tot 34 graden, erna zo’n tien graden lager, rond de 21 graden. Voor ons is dat de normale temperatuur voor deze tijd”, aldus een meteoroloog gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Fikse buien luiden einde hittegolf in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken