Bekijk het origineel

Akkoord Florida met tabaksfabrieken VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord Florida met tabaksfabrieken VS

Industrie betaalt 11,3 miljard dollar

3 minuten leestijd

WEST PALM BEACH (KRF/RTR) - Florida heeft een schikking getroffen met de tabaksindustrie van de VS. De Amerikaanse staat had de sigarettenfabrilianten aaieklaagd voor decliadelijke gevoen van het roken. De gouverneur van Florida, Lawton Chiles, bestempelde de regeling gisteren als een „historische overwinning” op de tabaksfabriltea

De industrie betaalt 11,3 miljard dollar, zo heeft een advocaat van een van de tabaksproducenten gezegd. Florida had een financiële vergoeding geëist omdat de zorginstellingen van de staat kosten hebben moeten maken in verband met ziekten die door roken zouden zijn veroorzaakt. De eis betrof 12,3 miljard.

Billboards

Florida krijgt een deel van het bedrag ineens. De rest van de betaling smeert de industrie over een periode van 25 jaar uit, aldus een woordvoerster van de gouverneur. De rechter in Florida moet de schikking nog bekrachtigen, maar het akkoord behoeft geen instemming van het Witte Huis of het Congres.

De schikking volgt op een week waarin twee bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse sigarettenfabrikanten erkenden dat roken een negatieve invloed op de gezondheid zou kunnen hebben. Dat waren de topman van Philip Morris, fabrikant van Marlboro, en de hoogste baas van RJR Nabisco, dat onder meer Camel op de markt brengt.

In juli had Mississippi al een schikking van bijna 3,6 miljard dollar getrof fen. Daf was de eerste staat die afzonderlijk een dergelijke regehng met de industrie wist te bereiken. In april kwamen de veertig staten die de tabaksindustrie verantwoordelijk hadden gesteld voor de schadelijke gevolgen van het roken, met de fabrikanten een schikking van 368 miljard dollar overeen. Dit akkoord, waarop in Washington terughoudend werd gereageerd, moet nog altijd definitief worden afgerond.

In de regeling werd verder overeengekomen dat de tabaksindustrie zo’n 400 vertrouwelijke documenten zal vrijgeven. Verder zullen alle sigarettenreclames op billboards binnen een halfjaar worden verwijderd, te beginnen met billboards die op minder dan 300 meter van scholen staan. Ook sigarettenautomaten op voor kinderen toegankelijke plaatsen zullen worden verwijderd. Sigarettenreclame op sportcomplexen is volgens de schikking ook verboden. Verder moet de industrie voor 15 september een bedrag van 200 miljoen dollar op tafel leggen dat zal worden gebruikt voor een campagne tegen roken.

Sigarettensmokkelaars weten de zwarte markten in de wereld voor miljarden dollars te bevoorraden zonder hierbij al te veel voor de voeten te worden gelopen door de grote tabaksbedrijven. Zo meldde de krant New York Times gisteren. Volgens de krant is de sigarettensmokkel in de wereld de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en in omzet even groot als de populairste Amerikaanse sigarettenmerken in het buitenland.

Sleutelrol

Een aantal mensen uit de tabaksindustrie speelt zelfs sleutelrollen in het aanmoedigen van de smokkelpraktijken. Zo hebben twee verkoopmanagers van Brown and Williamson Tobacco Corp. inmiddels bekend dat zij smokkelaars helpen. De New York Times schreef ook dat een voormalige directeur van de British-American Tobacco Association zeker drie miljoen dollar aan smeergeld heeft ontvangen van smokkelaars die sigaretten transporteerden naar China, de grootste sigarettenmarkt ter wereld.

Geschat wordt dat zeker 280 miljardvan de 1 biljoen geëxporteerde sigaretten in de wereld die jaarlijks door de handen van smokkelaars gaan, uiteindelijk in Azië, Latijns-Amerika, Afrika, maar ook in Canada en West-Europa op de zwarte markt terechtkomen. In Spanje is bijvoorbeeld 60 procent van de verkochte sigaretten smokkelwaar, aldus de krant. De zwarte markt kost de diverse buitenlandse regeringen jaarlijks 16 miljard aan accijnsverlies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Akkoord Florida met tabaksfabrieken VS

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken