Bekijk het origineel

JConinklijk huis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

JConinklijk huis

5 minuten leestijd

Overuren

De Britse journalisten maken deze weken overuren. Fotografen en verslaggevers die het koninklijk huis op de voet volgen, hoeven zich niet af te vragen wat ze nu eens zullen doen. Prinses Diana bezorgt hun meer werk dan hen -en dat geldt zeker voor de vertegenwoordigers van de serieuze pers- lief is.

De prinses en haar nieuwe vriend, Dodi Al Fayed -zoon van de Egyptische eigenaar van Harrods- kunnen geen stap zetten of die verschijnt in de media. Diana kennende zal zij er -zij het discreet- wel voor zorgen dat de pers op de hoogte blijft van haar gangen. ledere keer dat zij op de voorpagina’s verschijnt is er geen ruimte voor andere koninklijke hoogheden, laat staan voor de door haar gehate Camilla Parker Bowles.

Om daarvoor te zorgen is Diana de afgelopen veertig dagen maar liefst vier keer op vakantie geweest. Telkens ging het om cruises op de Middellandse Zee en in iedere keer maakte de prinses gebruik van de jachten van de familie Al Fayed. De eerste keer was de prinses in gezelschap van haar zoons. De tweede keer was vriend Dodi van de partij en kon een Italiaanse fotograaf plaatjes maken van de geliefden. De volgende keer dobberde de prinses rond met een vriendin, die weer getrouwd is met de hoofdredacteur van de Sunday Telegraph. Vorige week vrijdag dook Diana met Dodi in het Zuid-Franse St. Tropez op.

De pers- is haast gedwongen het spel mee te spelen. Wie de laatste foto’s of ontwikkelingen van de nieuwe idylle niét heeft, die mist inkomsten. de kwestie.De prinses is ondanksr haar scheiding van Charles nog goed voor hoge verkoopcijfers. Daar moeten de Britse kranten het van hebben.

Er zijn Britse journalisten die onderhand hun lijf vol hebben van het gedoe rond Diana. Zij willen dat de prinses een voorbeeld neemt aan de inmiddels 97-jarige koningin-moeder. Die heeft sinds haar entree in het Britse vorstenhuis in 1923 nimmer een woord met de pers gesproken. Alleen bij publieke optredens en koninklijke hoogtijdagen is zij in de krantenkolommen terug te vinden.

Studies

Prins Willem-Alexander loopt zich in de coulissen al warm voor het koningschap. Zijn ‘lotgenoten’ in Zweden en Noorwegen zijn nog niet zover. Zij studeren nog aan gewone universiteiten. Een stadium dat onze troonopvolger al vier jaar geleden heeft afgesloten.

De Zweedse kroonprinses Victoria heeft ruim een jaar lang gestudeerd in het Franse Anger. Haar ouders vonden het nuttig dat de prinses vloeiend Frans leerde spreken. Haar moeder, koningin Silvia, kent de voordelen van een goede beheersing van vreemde talen. Zij spreekt er vijf, waaronder Frans, Spaans en Engels, en weet welk een voordeel dat is als je buitenlandse gasten krijgt. Een gesprek dat via een tolk verloopt, gaat altijd wat stroever dan een conversatie tussen gelijktaügen.

Na een jaar blijkt Victoria het Frans voldoende te beheersen. Het komende academiejaar brengt zij door in eigen land. Zij zal aan een Zweedse universiteit, het is nog onduidelijk welke, colleges volgen die nuttig zijn voor haar toekomstige positie. Daarbij valt te denken aan staatsrecht, geschiedenis én bestuursrecht.

De prinses is in juli 20 geworden en heeft er sinds die tijd een burgerrecht bij. Zij mag alcoholische dranken te kopen in de winkels van hezogenaamde Systembolag. In Zweden kan de burger uitsluitend hier de bedoelde genotmiddelen inslaan, mits men 20 jaar is. Die beperking gold ook voor Victoria, ondanks het feit dat ze al twee jaar geleden bij gelegenheid van haar 18e verjaardag werd,ingelijfd in de Zweedse tegenhanger van de Raad van State en officieel plaatsvervanger van haar vader werd.

Terwijl Victoria in alle rust haar studies vervolgt, is rond het leerproces haar Noorse collega Haakon de nodige commotie ontstaan. De jongen doet overigens zijn best, daar gaat het niet om. Hij studeert al een jaar politicologie aan de Universiteit van Berkeley nabij San Francisco in Californië. De troonopvolger wil zijn titel halen en heeft nog twee jaar voor de boeg.

De rector-magnificus van Berkeley, Chang-Lin Tien, heeft zich onlangs laten ontglippen dat hij Haak-, on tot de’universiteit heeft toegelaten onder druk van het ministerie van buitenlandse zaken in Washington. „Zij zeiden dat er anders een internationale crisis zou ontstaan”.

Het Noorse persbureau trok de kwestie na. Toen bleek dat de soep heel wat minder heet gegeten is, dan zij werd opgediend. De Amerikaanse ambassade in Oslo en het Noorse ministerie van buitenlandse zaken hebben de prins geholpen bij het invullen van zijn formulieren. Mèt de toelating op zich hebben zij zich niet bemoeid, laat staan dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken benaderd is om druk op Berkeley uit te oefenen.

Prins Willem-Alexander woont morgen in de Hooglandse Kerk te Leiden de viering bij van tweehonderd jaar Neerlandistiek als universitaire studierichting. Dit feit wordt feestelijk herdacht met een congres. Koningin Beatrix zal zondag in Muiden een vlootschouw afnemen ter ere van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roei Vereeniging (KNZ&RV). Aansluitend zullen een twaalftal eskaders admiraalzeilen voor de Koningin met “De Groene Draeck” als admiraalsschip.

Mr. Pieter van Vollenhoven zal zondag in Heeze de 40e Brabantse Dag bijwonen. De Brabantse Dag is een culturele manifestatie met als hoogtepunt een cultuur-historische optocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

JConinklijk huis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken