Bekijk het origineel

Ook noodsysteem in de problemen Zuurstofgeneratoren Mir functioneren weer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook noodsysteem in de problemen Zuurstofgeneratoren Mir functioneren weer

2 minuten leestijd

MOSKOU (DPA) - De panne met de zuurstofgeneratoren in het Russische ruimtestation Mir is verholpen. Het generatorsysteem werkt weer normaal, zo liet een zegsman van de vluchtlejding bij Moskou gisteren welen.

De zuurstofgeneratoren van het zogeheten Elektronsysteem vielen eerder op de dag uit als gevolg van overhitting. Ook een van de twee noodsystemen, dat was uitgeschakeld om stroom te besparen, deed het niet.

De drie bemanningsleden leken zich weinig zorgen over het probleem te maken. „Ik geloof dat ze nu slapen. Dit is geen kritieke kwestie voor hen”, aldus een zegsman van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Het Elektronsysteem, waarbij zuurstof vrijkomt door elektrolyse, was afgelopen woensdag netdoor de twee nieuwe Russische bemanningsleden gerepareerd. Toen de generatoren gisteren opnieuw werden aangezet, raakten ze overhit. Volgens de NASA is dit niet ongebruikelijk.

De driekoppige bemanning beschikte toen nog over zuurstof voor 24 uur, voordat de overgebleven reservevoorraad moet worden aangesproken. Eer der dit jaar waren de generatoren al eens uitgevallen, waardoor de bemanning wekenlang zuurstof door middel van een alternatief systeem moest aanmaken.

Ruimtewandeling

De NASA moet nog offficiële goedkeuring geven voor de ruimtewandeling van de Amerikaanse astronaut Mike Foale. Dat zei een woordvoerder gisteren na een mededeling van de Russische vluchtleiding van Mir dat Foale of 3 september samen met commandant Solowjev een ruimtewandeling maakt om de buitenzijde van het Russische ruimtestation Mir te inspecteren.

Zij moeten zoeken naar mogelijke lekken in de buitenkant van de Spektr; module, die twee maanden geleder averij opliep bij een botsing met het onbemande vrachtruimteschip Progress M-34. De nieuwe Russische bemanningsleden Solowjev en Vinogrado\ slaagden er vrijdag in de door de bot’ sing afgeknapte stroomkabels weer aai te sluiten aan de vitale zonnepanelen oi de Spektr.

Het in de buurt van Moskou geves tigde vluchtleidingscentrum melddf eerder op de dag enig succes bij he herstel van de stroomvoorziening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ook noodsysteem in de problemen Zuurstofgeneratoren Mir functioneren weer

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken