Bekijk het origineel

Hevige rellen in Bethlehem Palestijnse politie richt op Israëlische soldaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hevige rellen in Bethlehem Palestijnse politie richt op Israëlische soldaten

3 minuten leestijd

BETHLEHEM (AP) - De Palestijnse politie is gisteren in Bethlehem tussenbeide gekomen in schermutselingen tussen Palestijnse jongeren en Israëlische soldaten.

De politie richtte vanachter barricades met kalasjnikovs op soldaten die de Palestijnse sector naderden. Tot een.schotenwisseling kwam het niet. „Het was op het randje. Als ze dichterbij’ waren gekomen, hadden we het vuur geopend”, aldus een Palestijnse politieagent.

Het incident begon nadat de soldaten een groep Palestijnse jongeren weg wilden jagen van het Graf van Rachel, een Israëlisch gecontroleerde enclave in de autonome Palestijnse stad. Er werd met rubberkogels en traangas geschoten. Toen de Israëliërs de Palestijnse sector naderden, namen de Palestijnse politiemannen posities achter barricades in en richtten ze hun geWeren Dp de soldaten. Na een halfuur hielden de rellen echter op en trokken de soldaten zich terug.

De bewoners van Bethlehem mogen hun stad niet verlaten sinds de dubbele zelfmoordaanslag door moslimextremisten, op 30 juli in Jeruzalem. Hoewel de blokkade van veel gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook inmiddels is opgeheven, blijft Bethlehem en omgeving nog een vesting. Ook de afgrendeling van de Westoever en de Gazastrook blijft gehandhaafd.

Israël zou volgens sommige berichten vermoeden dat de beramers van de aanslag, die behalve aan de twee daders aan veertien mensen het leven kostte, zich in dit gebied schuilhouden. David Bar lUan, woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, zei dat de afgrendeling van het gebied rond Bethlehem zal voortduren totdat de situatie veilig genoeg wordt geacht.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat heeft de VS erop gewezen dat Israël van plan is moordcommando’s naar de Palestijnse autonome gebieden te sturen voor het uitschakelen van vermeende militanten. Zo verklaarde een Amerikaanse functionaris gisteren.

Moordlijst

Volgens Palestijnse berichten zouden ook de Palestijnse leider Jasser Arafat en andere vooraanstaande functionarissen uit diens regering op de moordlijst staan. „We hebben er bij de Amerikanen op aangedrongen direct met de Israëlische regering contact op te nemen om een einde aan dit soort praktijken te maken”, aldus Erekat.

Israëlische bulldozers maakten intussen opnieuw twee illegaal gebouwde Palestijnse huizen in de buitenwijk Al Zayim van Oost-Jeruzalem met de grond gelijk. Ook in het dorp Nahalin, bij Bethlehem, werd een Palestijns huis verwoest. De verwoesting van de huizen is ook een Israëlische vergeldingsactie tegen de dubbele zelfmoordaanslag.

De Palestijnse leider Arafat moet een keus maken tussen vrede met de fundamentahstische Hamas en vrede met Israël, zo heeft de Israëlische premier, Netanjahoe, gisteren, op bezoek in Tokio, verklaard. Netanjahoe veroordeelde de omhelzing die Arafat Hamasleider Rantisi gaf en wees erop dat Arafat ook verplichtingen heeft op grond van de vredesakkoorden van Oslo. Netanjahoe vindt dat de Palestijnse leider duidelijk positie moet kiezen.

In het noorden van het land vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen gisteren raketten af op een Palestijnse guerrillabasis nabij de Libanese hoofdstad Beiroet, nadat guerrillastrijders een bomaanslag hadden gepleegd in de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hevige rellen in Bethlehem Palestijnse politie richt op Israëlische soldaten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken