Bekijk het origineel

Betere voorlichting door project EO en KWF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Betere voorlichting door project EO en KWF

Kankerbestrijding opent Internet-pagina

3 minuten leestijd

HILVERSUM - „Hoeveel kans heb ik om te oveileven? Wat zijn de behandelmethoden? Veelgestelde vragen die de kankerbestrijding kigt van mensen die net hebben gehoord dat ze de gevreesde ziekte?” hebben. Om aan de grote behoefte aan informatie te kunnen voldoen, hebben de Evangelische Omroep (EO) en het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) een gezamenlijk, multimediaal project opgezet.

Tegelijk met de presentatie hiervan opende de vice-voorzitter van het KWF, de kankerspecialist prof. dr. H. M. Pinedo, gisteren de Internet-pagina van de Nederlandse Kankerbestrijding/ KWF. Doel is de voorlichting aan kankerpatiënten en hun familieleden te verbeteren.

Nederland telt momenteel 300.000 kankerpatiënten. Per jaar krijgen 60.000 Nederlanders te horen dat ze kanker hebben. Een groot deel van hen gaat op zoek naar informatie. Ongeveer 40.000 keer per jaar wordt de KWFhulpen informatielijn gebeld.

Meer openheid

Het is van groot belang dat er eenduidige informatie over kanker beschikbaar komt op Internet, zei prof. Pinedo. „Allerlei instellingen hebben een site en vertellen ongenuanceerd wat ze doen. De patiënt kan verdrinken in de informatie. In plaats van duizend homepages met tienduizenden behandelingsvormen, is het goed dat het KWF komt met een beoordeling van die behandelingsmethoden”. Die informatievoorziening dient niet ter vervanging van de relatie tussen arts en patiënt, benadrukte de hoogleraar.

Pinedo beklemtoonde het belang van openheid rond de ziekte kanker. Twintig jaar geleden was die ook in Nederland nauwelijks aanwezig. In andere Europese landen is dat nog het geval. „Zoals die Belgische familie die mij op de gang vertelde: Hij weet niet dat hij kanker heeft. En hij is arts”. Ook in Zuid-Europese landen is er weinig openheid over kanker.

Van verhullend woordgebruik rond kanker is volgens directeur voorlichting Monda Heshusius van het KWF geen sprake meer. „Rond de eerste folder over chemotherapie werd een hele woordenstrijd gevoerd. Behandelaars van toen vonden het niet juist aan de patiënt te vertellen dat deze ‘door de chemotherapie zonder haar op het hoofd kon wakker worden. Tijdig een pruik aanschaffen zou een goed advies zijn. Maar het woord „pruik” mocht niet worden gebruikt. Dat was te direct. Liever praten over „een vervangend kapsel””.

Multimediaal

Het gezamenlijke EO-KWF-project omvat verschillende media. De EO gaat de komende weken zeven tv-afleveringen uitzenden over respectievelijk darm-, borst-, urologische, hersen- en gynaecologische kanker en leukemie. De zaterdagen die daarop volgen, won dezelfde kankersoort behandeld in een radio-uitzending. Tegelijkertijd is op zowel de EO- als de KWF-Intemet-pagina en teletekst informatie beschikbaar. Bovendien zijn er banden van de radio- en tv-uitzendingen beschikbaar.

Volgens mevrouw Heshusius heeft het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Evangelische Omroep gekozen omdat deze uitzendorganisatie, in tegenstelling tot de andere, zowel tv- als radiozendtijd ter beschikking wilde stel len. „Het is belangrijk dat mensen die niet naar tv willen of kunnen kijken dezelfde informatie ook op de radio kunnen krijgen”.

Tijdens de uitzendingen komt ondei meer de vooruitgang in de behandeling van kanker naar voren. De operatie techniek verbetert door gebruik van eer “robotspin”, die door middel van infrarode lichtpunten de arts helpt bij het bepalen van zijn route naar de (hersen)tumor. De chemotherapie verfijnt. ZogC: heten stereotactische operatie en bestn lingen verbeteren de diagnosestelliu] en de behandeling. Ook vordert het onderzoek naar toediening van stoffen die het karakter van kankercellen aantasten.

De kosten voor de campagne bedragen in totaal ongeveer 1 miljoen gulden: 400.000 voor het KWF en 5 a 6 ton voor de EO. Relatief goedkoop, vindt mevrouw Heshusius. Zij verwacht dat 1,5 miljoen’ Nederlanders worden bereikt. Dat betekent voor het KWF „een kwartje per persoon. Véél goedkoper dan een folder, laat staan een postzegel”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Betere voorlichting door project EO en KWF

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken