Bekijk het origineel

Ruimte biedt mogelijkheden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruimte biedt mogelijkheden

Inspirerende tuinideeën voor landelijke huizen

2 minuten leestijd

Bij boerderijen vind je nog de ruimte om’ op grootse wijze een nieuwe tuin aan te leggen. Al van oudsher bestaan er verschillende vormen van boerderijtuinen. Vaak streekgebonden, waarbij de begroeiing is gerelateerd aan de grondsoort die ter plaatse voorkomt. Over wat je met die lappen grond kunt doen gaat het boek “Boerderijtuinen”.

Rondom de gebouwen ligt het erf, vaak met grind bedekt en met diverse verharde gedeelten van klinkers. Bomen zijn er ter beschutting tegen de wind, voor de schoonheid en om vruchten van te plukken. Aan de rand van het terrein liggen vaak plantaardige of bouwkundige wanden. Hagen zijn ideale elementen als overgang tussen tuin en landschap.

Op vochtige gronden is de meidoorn het best op zijn plaats, maar op rijke zandgronden treft men veel beukenhagen aan. Er zijn nog tal van andere hagen mogelijk. Verder omkaderen muren en hekken het erf op verschillende plaatsen.

Verschillende tuinen

In de gecombineerde sier- en moestuinen lag vroeger vooral het accent op de groenteteelt. Tegenwoordig neemt de bloementuin een veel grotere plaats in. Een kruidentuin was en is nog steeds een essentieel onderdeel in het tuingebeuren. Waren vroeger de medicinale eigenschappen van belang, nu gaat het meer om de consumptieve toepasbaarheid van kruiden.

Een van de genoegens van veel terrein is de mogelijkheid tot het inrichten van verschillende tuinen.

Naast genoemde tuinen hebben sommige hoevebewoners een aparte snijbloementuin. Van het vroege voorjaar tot diep in het najaar kunnen overdadige ruikers geplukt worden. Er wordt ook aandacht besteed aan alle mogelijke dieren die bij een boerderij voorkomen. Van de zoemende bijen die de bij enkasten in de boomgaard bevolken tot de sierlijke rijpaarden die in het weiland lopen.

Van der Horst beschrijft tuinen uit vroeger herinneringen, tuinen die hij bezocht heeft en tuinen die door hemzelf ontworpen zijn. Bijzonder sfeervolle (detail)foto’s verluchten het soms wat breedsprakige boekwerk.

N.a.v. “Boerderijtuinen”, door Arend Jan van der Horst; uitg. Terra, Zutphen, 1997; ISBN 9062554873; 141 blz.; ƒ 49,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ruimte biedt mogelijkheden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken