Bekijk het origineel

Leger centraal in machtsstrijd Srpska

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Leger centraal in machtsstrijd Srpska

Parlement probeert greep Plavsic te beperken

3 minuten leestijd

PALE / BANJA LUKA (AFP/ANP/EFE) - Het parlement van de Republika Srpska heeft stèren stappen genomen om de greep van president Biljana Plavsic op het leger te beknotten. De Hoogste Defensieraad moet de leing krijgen van het leger.

Plavsic, die opperbevelhebber is van het leger, is in een hevige machtsstrijd verwikkeld met haar voorganger Karadzic. Voor de zitting van het parlement, dat vlak bij Pale bijeenkvi’am, zijn uitsluitend Karadzic-aanhangers komen opdagen. Plavsic heeft het parlement in juli ontbonden. In de Hoogste Defensieraad hebben

hoge militairen en politici zitting van de RepubUka Srpska, de Servische entiteit binnen Bosnië. De raad werd tijdens de oorlog door Karadzic opgericht en door de akkoorden van Dayton op een zijspoor gezet. Door het in ere herstellen van de raad moeten „eenzijdige en illegale beslissingen van de presidente op de terreinen van defensie en leger worden voorkomen”, aldus een communiqué.

De chef van de generale staf van het leger, generaal Pero Cohc, heeft dit besluit gerechtvaardigd: „Plavsic wil het leger in tweeën delen, nadat zij al het volk en de politie verdeeld heeft”.

In een poging het leger achter zich te krijgen, heeft Plavsic gisteren in haar bolwerk Banja Luka gesproken met een aantal van haar generaals. Colic weigerde te komen. De vergadering werd slechts bijgewoond door vier van de acht hoogste militairen van de Republika Srpska. Volgens berichten van de Servische radio heeft een meerderheid van de vier Plavsic steun beloofd. Plavsic zou Colic willen vervangen.

Internationale controle

Intussen heeft het parlement van de Servische Republiek in Bosnië gisteren besloten geen internationale controle te aanvaarden voor de op 13 en 14 september voorziene gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet duidelijk in hoeverre het besluit de geplande gang naar de stembus op 13 en 14 september kan dwarsbomen.

Parlementariërs in Pale zeiden dat zij besloten hadden het door president Plavsic gesloten akkoord in te trekken waarin de OVSE gevraagd wordt de verkiezingen te organiseren en er toezicht op de houden. Westerse diplomaten hadden eerder verklaard dat eventuele besluiten geen enkel gewicht hebben, omdat Plavsic het parlement vorige maand had ontbonden.

Het parlement sprak zich uit voor gelijktijdige verkiezingen voor gemeentes, een nieuw parlement en een nieuwe president. Een datum werd niet genoemd.

Het parlement heeft tevens de samenstelling gewijzigd van de regering van de Servische entiteit binnen Bosnië. Dit is een verdere stap in de richting van een mogelijke tweedeling van de republiek.

Het parlement heeft de door Plavsic ontslagen minister van binnenlandse zaken, Dragan Kijac, benoemd tot vicepremier, aldus media in Belgrado. Als opvolger van Kijac op binnenlandse zaken is Slavko Paleksic aangewezen.

Plavsic daarentegen had Marko Pavic aangewezen als minister van binnenlandse zaken ad interim. Die benoeming is in Pale evenmin erkend als het ontslag van Kjac.

Het parlement in Pale heeft gisteravond ook nieuwe ministers aangewezen voor de portefeuilles vluchtelingenzaken, financiën, godsdienstzaken en buitenlandse economische betrekkingen.

Vredestroepen

President Plavsic wil dat de Amerikaanse vredestroepen ook na juni 1998 in Bosnië blijven. Het staatshoofd vreest anders nieuwe gevechten in het verscheurde land.

Tot nu toe toonde geen van de Bosnische partijen zich voorstander van een verlenging van het mandaat. De vraag van Plavsic is dan ook niet los te zien van een interne machtsstrijd in haar Republika Srpska. Daarbij krijgt de presidente steun van het Westen, omdat zij zich genegen toont de vredesakkoorden van Dayton na te leven.

Plavsic stelde de verlenging van het mandaat voor aan de Amerikaanse afgevaardigde Joseph Bayden, die gisteren Banja Luka bezocht. De VS-parlementariër prees de presidente voor de strijd tegen haar rivalen, die vanuit de zuidelijke stad Pale opereren. Bayden sprak over een corrupt machtscentrum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Leger centraal in machtsstrijd Srpska

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken