Bekijk het origineel

Japan wil supersonisch vliegtuig bouwien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Japan wil supersonisch vliegtuig bouwien

2 minuten leestijd

TOKIO (AFP/ANP) - Japan heeft grootse plannen voor de ontwikkeling van een supersonisch vliegtuig, met een veel grotere capaciteit en snelheid dan dFrans-Britse Concorde. Het toestel zou 300 passagiers kunnen bergen.

Het ministerie van internationale handel en industrie (MITI) in Tokio, de initiatiefnemer, wil het bedrijfsleven betrekken bij dit „nationale project”. Volgende week vindt daarover overleg plaats, zo kondigde een MITI-functionaris vandaag aan.

De Concorde is tot nu toe het enige supersonische toestel in de wereld. Het kan maximaal honderd inzittenden vervoeren, een snelheid halen van 2,04 Mach en heeft een bereik van 6600 kilometer. Het MITI mikt op een maximumsnelheid van 2,4 Mach, ofwel bijna 2600 kilometer per uur, en eén bereik van 11.100 kilometer. De afstand tussen Japan en de Verenigde Staten zou in vijf a zes uur kunnen worden afgelegd.

Het is de bedoeling dat binnen vijf jaar een prototype klaar is. Een van de grootste problemen is het ontwikkelen van nieuw materiaal voor de bekleding van de romp die de hoge snelheid aankan. De onderneming Mitsubishi Heavy Industries zal bij de ontwikkeling van nieuwe materialen het voortouw nemen.

Het MITI wil in het begrotingsjaar vanaf april 1998 een miljard yen (ruim 17,2 iniljard gulden) uittrekken voor het project, dat vooral in de hand wordt gewerkt door het groeiende passagiersvervoer. Deze zomer boekten zo’n drie miljoen Japanners een vliegvakantie naar het buitenland.

Aan de ontwikkeling van motoren wordt al gewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Japan wil supersonisch vliegtuig bouwien

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken