Bekijk het origineel

Van Mierlo eist steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Mierlo eist steun

2 minuten leestijd

Duidelijk was vannacht dat PvdA en VVD geen zware politieke conclusies aan hun stevige kritiek zouden verbinden. Het CDA en GroenLinks dienden moties van afkeuring over het gevoerde beleid in, maar dat die niet op de steun van de coalitiefracties konden rekenen stond al bij voorbaat vast.

Het slimst vannacht was echter CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer. Hij diende wel een motie van wantrouwen tegen minister Sorgdrager in, maar sprak in zijn motie tegen Van Mierlo slechts uit dat die zich nooit meer met justitiële kwesties mocht bemoeien. Dat was precies de politieke vertaling van de conclusie van Weisglas dat het handelen van Van Mierlo „niet meer voor herhaling vatbaar” was.

Ondanks de uiteindelijke steun van PvdA en VVD, waren de conclusies die beide fracties toch op tafel lieten liggen, voor Van Mierlo en Sorgdrager onaanvaardbaar. Omstandig hadden zij uitgelegd dat het in het belang van de rechtsgang tegen Bouterse was geweest dat zij op 18 juli diens mogelijke arrestatie in Brazilië hadden geblokkeerd. De Braziliaanse regering stond immers afwijzend tegenover zo’n arrestatie. Als Nederland dan toch een verzoek had ingediend, zouden de betrekkingen met Brazilië op het spel zijn gezet en Bouterse de lachende derde zijn geweest. Hun besluit hadden beide bewindslieden „naar eer en geweten” genomen en in de toekomst zouden ze precies weer zo handelen als ze gedaan hadden. „Ik heb geen behoefte aan het boetekleed”, zei Van Mierlo.

Van Mierlo eiste dus de steun van beide fracties om in toekomstige gevallen precies weer zo te kunnen handelen als op 18 juli. Na nachtelijk beraad met alle D66-bewindslieden (Wijers uitgezonderd) zei Van Mierlo dat de hele kwestie van „de rechtsgang en de verantwoordelijkheid van de minister van buitenlandse zaken daarin” een „essentieel beleidsterrein” is. Een getergde Van Mierlo liet daarmee weten dat hij het bijltje erbij neer zou leggen als hij zijn zin niet zou krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Van Mierlo eist steun

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken