Bekijk het origineel

Zit mijn blouse god van achteren?”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zit mijn blouse god van achteren?”

Koningin brengt streekbezoek aan enthousiast West-Groningen

4 minuten leestijd

ZUIDHORN - Buiten de h(e hekken van de omstreden ondergrondse gasopslalaats in Grijpskerii verdrii een groep buurtbewonens zicL Spontaan heffen de omwonenden Inidkeds het „4-ang zal ze leven” aan als koningin Beatrix uit de bus stapt „U ziet hoe geliefd wij hier zijn”, grapt NAM-diredeur dr. P. J. Gele wat wrang tegen de Koningin.

Groningen heeft de Koningin gisteren een groots onthaal gegeven bij haar streekbezoek aan het gebied ten westen van de stad Groningen. Deze regio, vanouds aangeduid als het Westerkwartier, is vooral bekend om haar landschappelijke waarde. Om bescherming van het natuurschoon te garanderen, is het Westerkwartier aangemeld als monument bij de Unesco.

Heel Zuidhom is uitgelopen naar het grasveldje voor het gemeentehuis onl de landing van de Koningin gade te slaan. Een kleuterklas van de christelijke basisschool uit Noordhom heeft drie kwartier gewandeld. „Gaat niet zo snel met die kleine beentjes, hè”, verzucht een juf. De leerlingen maken er geen geheim van waarvoor ze komen: „Voor de helikopter”.

Enkele buurvrouwen kijken reikhalzend uit naat de keus uit de klerenkast van Hare Majesteit. „Een lichtblauwe bloemetjesjurk, twee groene strikken, blauwe hoed, met iets donkerder blauwe schoenen en een tas”, somt de vrouw met de langste nek op. „Nee joh, da’s kobaltblauw”, verbetert haar rechter buurvrouw, „’t Is een mantelpakje, hpor”, vult een derde aan. „Kijk maar. Korenblauw”.

Fantasieloos

Met rasse schreden stapt de Koningin af op de gereedstaande koninklijke bus, vergezeld door commissaris van de Koningin J. G. M. Alders en burgemeester rtu-. L. J. Klaassen van Zuidhom. Een korte rit brei;gt het hoge bezoek bij verpleeghuis Het Zonnehuis.

De recreatiezaal van de psychogeriatrische inrichting is volgepakt met rolstoelen. Vier mobiele airco’s werken zich in het zweet om de temperatuur op een acceptabel niveau te houden. Commissaris Alders spreekt „overbodige welkomstwoorden” aan het adres van een voortdurend vriendelijk glimlachende Koningin. Een bejaard vrouwtje krijgt een vorstelijke hand. „Oh, wat is dit móói. Oh, wat is dit móói”, snikt ze.

„Een hand van de Koningin, een hand...”, herhaalt ze, nog steeds oprecht ontroerd, terwijl de koninklijke bus al lang en breed is vertrokken.

In Gamwerd maakt de Koningin een korte wandehng over de smalle klinkerstraatjes van het stadje. Voor de korenmolen De Meeuw ligt een vrouw gestrekt op straat. Ze is van haar sphnternieuwe Spartamet gevallen, toen een trapper onverhoeds afknapte. Veertien kilometer heeft ze gefietst om een glimp van de Koningin op te vangen. Onder geen beding laat ze zich in de ambulance afvoeren voordat ze Hare Majesteit in levenden lijve heeft gezien.

Schoolkinderen

Na een lunch met veel vis vertrekt koningin Beatrix vervolgens naar de ondergrondse gasopslagplaats van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Grijpskerk. Buren en schoolkinderen van het plaatsje hebben zich opgesteld voor de hoge toegangshekken. Bij het hermetisch afgesloten terrein staan beveiligingsmensen nonchalant te wachten op de dingen die komen gaan.

Op het terrein staat de directie het protocol nog een keer door te nemen. Zenuwachtig dribbelen de heren heen en weer, overleggend waar de bus moet stoppen. Dan verschijnt de eerste motoragent. Het begint je gonzen. Dan, ja hoor, daar komt ze. De directie zoekt haar plaats. Alsof ze straks geïnspecteerd zullen worden, staan de leden in keurig gelid voor de ingang van het controlecentrum. De blauwe koninklijke bus rijdt het terrein op.

Onder begeleiding van de directeur brengt de Koningin een bezoek aan het hart van de een miljard gulden kostende ondergrondse gasopslagplaats. Met interesse luistert ze naar de uitleg door de directeur en de projectmanager.

Bescherming

Na een rondrit over het terrein vertrekt de Koningin naar het gehucht Lutjegast voor een bezoek aan veehouder L. Hoeksema. Voor de boerderij staan familie, buren en kennissen. Mevrouw Hoeksema is dmk in de weer om alles er netjes uit te laten zien. Een zoon komt naar haar toe: „Zit mijn blouse goed van achteren?”

Hoeksema zelf blijft er met Groningse nuchterheidrustig onder. „Ja hoor, ik vind het een hele eer dat de majesteit hier op bezoek komt”. De boer zet zich in voor natuur en milieu, slootkantenbeheer, weide- en vogelbeheer en het reservaatgebied. In het voorjaar is hij gestart met een unieke milieuvereniging: “De Eendracht”. De aangesloten bedrijven zetten zich in voor bescherming van de natuur.

Ook hier gaat er een gejuich op als de bus het boerenerf oprijdt. De Koningin krijgt uitleg over de bescherming van de weidevogel. De dorpsbewoners, die eerst voor aan de straat moesten kijken, mogen toch het terrein op. Ze hebben zich strategisch opgesteld, pal voor de ingang van de bus. Wat zijn ze boos als de bus door de RVD wordt verplaatst.

Boer Hoeksema, met een voldane gUmlach op het gezicht na het bliksembezoek: „Het is zeer goed bevallen. Ik was heel ontspannen. De Koningin toonde veel interesse en ze gaf er blijk van goed geïnformeerd te zijn”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zit mijn blouse god van achteren?”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken